Κέρδη για το αργό με “φόντο” την κρίση στον αγωγό της Colonial Pipeline

capital.gr

Σε ανοδικό έδαφος έκλεισε το πετρέλαιο την Τρίτη καθώς οι επενδυτές υιοθετούν στάση αναμονής παρακολουθώντας τις εργασίες της Colonial Pipeline Co. για την αποκατάσταση της λειτουργίας του αγωγού της, του μεγαλύτερου στις ΗΠΑ, μετά την καταστροφική κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ήδη καταγράφονται ελλείψεις στη βενζίνη σε πολιτείες όπως η Αλαμπάμα και η Βιρτζίνια, αναγκάζοντας τα αμερικανικά διυλιστήρια τα μειώσουν την παραγωγή τους προκειμένου να αποφύγουν την συσσώρευση αποθεμάτων όσο ο αγωγός παραμένει εκτός λειτουργίας. Κάποια διυλιστήρια έχουν ήδη μισθώσει πλοία για να αποθηκεύσουν διυλισμένα προϊόντα στη θάλασσα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η  Colonial Pipeline έχει ανακοινώσει ότι προσπαθεί να αποκαταστήσει τα συστήματα της ώστε ο αγωγός να είναι σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αν δεν τα καταφέρει, οι αναλυτές περιμένουν εκτόξευση των τιμών καθώς ήδη παρατηρούνται πανικόβλητες αγορές από καταναλωτές στις νοτιοανατολικές πολιτείες, με πρατήρια βενζίνης να ξεμένουν από καύσιμα. 

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου πρόσθεσε 36 cents ή σχεδόν 0,6% στα 65,28 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Ιουλίου κέρδισε 23 cents ή 0,3% στα 68,55 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.