ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Βενζινοπώλες-Μ. Ζάγκα: Τα Δύσκολα είναι Μπροστά – 18% Αυξημένη η Αμόλυβδη σε Σχέση με το 2020

Τριτη 5 Οκτωβρίου 2021 – 08:22 www.energia.gr Του Δημήτρη Αβαρλή

Για δύσκολο χειμώνα ετοιμάζονται τα νοικοκυριά, καθώς οι τιμές στα καύσιμα συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι ενδεικτικό πως το πετρέλαιο θέρμανσης η διάθεση του οποίου θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου θα είναι αυξημένο κατά 35-40% σε σχέση με πέρσι, με την κυβέρνηση να εξετάζει τη λύση της αύξησης του επιδόματος θέρμανσης. Μιλώντας στο Energia.gr η πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα τονίζει πως «η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα σημαίνει μείωση της δουλειάς μας, όσο πιο ακριβά είναι τα καύσιμα τόσο λιγότερη δουλεία έχουμε και όσο ακριβότερο είναι το καύσιμο τόσο «ορισμένοι » ασχολούνται με το λαθρεμπόριο, γιατί αυτοί που πουλάνε μαύρο καύσιμο δεν πληρώνουν φόρο, γλυτώνοντας πάρα πολλά, καθώς τα ¾ της τιμής είναι φόρος». Η κα Ζάγκα αναφέρει χαρακτηριστικά πως από το 1,5 ευρώ το 1 ευρώ είναι φόρος προς το κράτος.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει πως έρχεται ανατίμηση σε πολλά προϊόντα που είναι παράγωγα του πετρελαίου, ενώ τις αυξήσεις τις βλέπει ήδη ο καταναλωτής. Μέχρι στιγμής η αύξηση της αμόλυβδης κυμαίνεται από 17,5%-18%, σε σχέση με πέρσι. Αυτή τη στιγμή η τιμή της αμόλυβδης είναι στο 1,68 ευρώ και μπορεί να την βρει κάποιος και 1,74 αλλά και 1,65.
Σε σχέση με το πρόβλημα των ανατιμήσεων υπογραμμίζει πως «για εμάς λύση δεν είναι οι επιδοτήσεις, αλλά η μείωση του ειδικού φόρου και να πάει στα παλιά επίπεδα δηλαδή στα 21 ευρώ τα 1000 λίτρα και όχι 280 ευρώ». Επισημαίνει δε πως όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 δεν θέλησαν να χάσουν τα έτοιμα έσοδα από την είσπραξη του ειδικού φόρου και εξήγησε πως εάν αυτός μειωνόταν ο αγοραστής αφενός μεν θα αγόραζε περισσότερα καύσιμα με λιγότερα χρήματα, αφετέρου ο πρατηριούχος θα πουλούσε περισσότερα και θα έδινε στο κράτος περισσότερο ΦΠΑ και φόρο, ενώ ο χαμένος θα ήταν το λαθρεμπόριο.

Τέλος, έκανε λόγο για πολύ δύσκολο χειμώνα, με το πετρέλαιο θέρμανσης από 0,90 λεπτά που ήταν θα ξεκινήσει 1,05- 1,10, δηλαδή αυξημένο κατά 30% και εκτίμησε πως μέχρι τις γιορτές θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. «Ο κλάδος αντιμετωπίζει πίεση και όταν ο καταναλωτής δεν έχει χρήματα αυτό έχει αντανάκλαση και στον κλάδο», είπε καταλήγοντας.

Να σημειωθεί πως η άνοδος των τιμών απασχολεί τα κράτη μέλη σε όλη την Ευρώπη. Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το Λουξεμβούργο στη συνεδρίαση του Eurogroup τόνισε πως «η άνοδος των τιμών της ενέργειας, ειδικά οι τιμές του φυσικού αερίου, απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας και θέτει σε κίνδυνο την πράσινη μετάβαση» και υπογράμμισε την ανάγκη συνεκτικής απάντησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κοινή τους επιστολή οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έστειλαν κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup Paschal Donohoe, σχετικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.