“Βουτιά” 10% το φυσικό αέριο – Πτώση 2% για το αργό

Τετάρτη, 06-Οκτ-2021 22:27 capital.gr
Τέλος έλαβε την Τετάρτη τόσο το ράλι του φυσικού αερίου όσο και του πετρελαίου, η άνοδος των οποίων έχει επιτείνει την ενεργειακή κρίση τις τελευταίες ημέρες, δίνοντας μια ανάσα στις οικονομίες που έχουν τρομάξει με την άνοδο των τιμών στην ενέργεια εν όψει της έλευσης του χειμώνα.

“Φρένο” στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, μία μόλις ημέρα μετά την καταγραφή της υψηλότερης τιμής του από το 2008, έβαλε η δέσμευση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ενισχύσει τον εφοδιασμό προς την Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Ο Πούτιν τόνισε ότι οι πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ πρόσθεσε ότι και οι ροές μέσω Ουκρανίας θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τη σύμβαση της Gazprom με το Κίεβο, σύμφωνα με το Reuters.

Το σχόλιο του Ρώσου προέδρου άλλαξε άρδην το κλίμα στην αγορά φυσικού αερίου, με τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) στην Ευρώπη να υποχωρούν σήμερα.

Ειδικότερα, παρότι πριν τις δηλώσεις Πούτιν τα ευρωπαϊκά ΣΜΕ ενισχύονταν την Τετάρτη έως και 40%, η δέσμευση του Ρώρου προέδρου λειτούργησε καταλυτικά, με αποτέλεσμα τα ΣΜΕ στη Βρετανία να υποχωρήσουν περισσότερο από 6% και να κλείσουν στις 282,68 πένες ανά θερμική μονάδα.

Τα futures του αμερικανικού φυσικού αερίου επίσης υποχώρησαν με το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου να σημειώνει “βουτιά” κατά 10,1% στα 5,675 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Εχθές η τιμή του σκαρφάλωσε στα 6,312 δολάρια, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008.

Απώλειες έγραψε σήμερα και το πετρέλαιο, με τις τιμές να τερματίζουν το ράλι τους μετά την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας για τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, τα οποία εμφάνισαν υψηλότερη του αναμενόμενου αύξηση.

Ειδικότερα, η EIA ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,3 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου, αριθμός που ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι σε δημοσκόπηση της S&P Global Platts ανέμεναν αύξηση κατά μέσο όρο 200.000 βαρελιών.

Παράλληλα, η EIA ανακοίνωσε αύξηση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων βενζίνης κατά 3,3 εκατ. βαρέλια, αλλά και μείωση των δυιλισμένων προϊόντων κατά 400.000 βαρέλια, την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές στη δημοσκόπηση της S&P Global Platts προέβλεπαν μείωση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 700.000 βαρέλια και των διυλισμένων προϊόντων κατά 1,7 εκατ. βαρέλια.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανέφερε τέλος ότι τα αποθέματα αργού στον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ, στο Cushing της Οκλαχόμα, επίσης αυξήθηκαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ίδια εβδομάδα.

Έτσι, τα συμβόλαια πετρελαίου διεύρυναν τις αρχικές τους απώλειες και έκλεισαν 1,50 δολάριο χαμηλότερα.

Συγκεκριμένα, το αργό τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Νοεμβρίου, έχασε την Τετάρτη 1,9% και έκλεισε στα 77,43 δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδό του την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

Αντίστοιχα, το αργό τύπου Brent, που αποτελεί και δείκτη αναφοράς παγκοσμίως, έχασε 1,48 δολάρια ή 1,8% και τερμάτισε τη συνεδρίαση στα 81,08 δολάρια το βαρέλι, μετά το υψηλό σχεδόν τριών μηνών που κατέγραψε εχθές.