ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Η ενεργειακή κρίση χτύπησε και το φυσικό αέριο κίνησης με σημαντική άνοδο της τιμής

energypress.gr

Χρήστος Στεφάνου

Αυξημένες τιμές του καυσίμου βλέπουν το τελευταίο διάστημα οι οδηγοί οχημάτων με καύσιμο το φυσικό αέριο. Αυτό συμβαίνει καθώς  και η τιμή του CNG επηρεάζεται από την ενεργειακή κρίση και καταγράφει αξιοσημείωτη αύξηση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις τιμές που δημοσιεύονται από το Fisikon η τιμή του CNG από τα επίπεδα των 0,83 ευρώ/κιλό, τιμή στην οποία βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα το CNG, πλέον πωλείται στο 1,15 ευρώ/κιλό.

Η αύξηση επηρεάζει περισσότερο τον κλάδο των ταξί, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός οχημάτων που χρησιμοποιούν το καύσιμο, καθώς επίσης και τις δημόσιες συγκοινωνίες καθώς υπάρχει σημαντικός αριθμός λεωφορείων που κινούνται με CNG. Αντίθετα, ο αριθμός των ΙΧ με καύσιμο φυσικό αέριο είναι σχετικά μικρός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή, σε ένα τυπικό αυτοκίνητο φυσικού αερίου, μεταφράζεται σε περίπου 4 έως 5 ευρώ μεγαλύτερο κόστος στο γέμισμα του ρεζερβουάρ (13 λίτρων). Συγκεκριμένα το ρεζερβουάρ μέχρι πρότινος γέμιζε με 10,8 ευρώ ενώ με τις τρέχουσες τιμές θα γεμίζει με 15 ευρώ. Επιπλέον για να διανύσει το όχημα 100 χιλιόμετρα χρειάζεται 4 – 5 κιλά δηλαδή 4,6 έως 5,75 ευρώ, κόστος αυξημένο κατά περίπου 1,5 ευρώ σε σχέση με λίγες εβδομάδες πριν.

Σε ό,τι αφορά τέλος τα υπόλοιπα καύσιμα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται στο 1,761 ευρώ/ λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης στο 1,506 ευρώ/ λίτρο, ενώ το υγραέριο στο 1,005 ευρώ.