ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Τι προβλέπουν οι Διεθνείς Οίκοι και τι αναμένουμε να δούμε στην Ελλάδα

energypress.gr

Η κρίση στον τομέα της ενέργειας έχει προκαλέσει πολλαπλές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Η αβεβαιότητα που προκαλεί η αύξηση των τιμών σε συνδυασμό με την αδυναμία άμεσης διάθεσης του στην αγορά, κάνει τους διεθνείς οίκους να οδηγούνται σε δυσοίωνες προβλέψεις. Φέτος, η τιμή του αργού πετρελαίου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 και οι τιμές του Brent στο υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2018.

Ποιες είναι οι όμως προβλέψεις των Διεθνών Οίκων για την τιμή του μαύρου χρυσού και πως θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία;

Η Petroil Fuels, εταιρεία διανομής Πετρελαίου Θέρμανσης και διαχείρισης κτιρίων απαντά στις ερωτήσεις σας με μια αναλυτική έρευνα!

Η ενεργειακή κρίση και το Πετρέλαιο

Άρρηκτα συνδεδεμένη με τις τιμές του πετρελαίου είναι και η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το 2019, οι τιμές σε όλα τα καύσιμα, καθώς και το πετρέλαιο, εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Ξεκινώντας από τα 50$ το βαρέλι, σήμερα η τιμή του ξεπερνά αρκετά την τιμή των 80$.

Οι τιμή του αργού πετρελαίου είναι γνωστό πως δεν ακολουθεί τον κανόνα των λοιπών καταναλωτικών αγαθών. Αυτό σημαίνει πως τα μεγάλα κέρδη συχνά έπονται μετά από πτώση στις τιμές και αντίστροφα. Μετά την επιστροφή στην κανονικότητα σημειώθηκε μια ανέλπιστη ζήτηση, που πλέον υπερβαίνει την προσφορά, μειώνοντας παράλληλα τα αποθέματα σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτή η αδυναμία διάθεσης του πολυπόθητου αγαθού, θορυβεί τους οικονομολόγους παγκοσμίως, καθώς μια αύξηση της προσφορά θα σήμαινε και την ταυτόχρονη μείωση των τιμών.

Στο ντόμινο των αρνητικών γεγονότων, ήρθε να προστεθεί και η απόφαση του ΟΠΕΚ για αργή και σταδιακή αύξηση της προσφοράς. Παρόλο που έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση αποδέσμευσης των αμερικανικών αποθεμάτων, έπειτα από την έκκληση Μπάιντεν, η πρόταση αυτή είναι ακόμα αβέβαιη. Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών παρέμεινε σταθερό στην απόφαση που είχε λάβει από το καλοκαίρι για μία αργή αύξηση της προσφοράς κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Σήμερα, η τιμή του Brend σημείωσε αυξητική τάση της τάξεως 0,9% στα 81,3$ ανά βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό αυξήθηκε κατά 1% αγγίζοντας τα 79,7$. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο τιμές είναι μειωμένες 5% μέσα στην εβδομάδα.

Οι προβλέψεις των μεγάλων οίκων για το πετρέλαιο

Διχασμός φαίνεται στην παγκόσμια κοινότητα με τους μεγάλους οίκους να χωρίζονται σε δυο στρατόπεδα: Αυτούς που θεωρούν ότι η τιμή του βαρελιού θα κυμανθεί γύρω στα 70$ και σε όσους αναφέρουν πως η τιμή θα ξεπεράσει τα 100$ ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bank of America, η γενική αύξηση των τιμών στην ενέργεια θα εξομαλύνει τις τιμές του Brent και του WTI. Η BOA εικάζει πως η διαρκής ανάκαμψη στα μεσαία αποστάγματα συνδυαστικά με τους περιορισμούς στα διυλιστήρια θα αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου στο ναδίρ, αγγίζοντας μέχρι και τα 120$ το βαρέλι, το τελευταίο εξάμηνο του 2022. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών πριν το 2023. Μερικοί παράγοντες της αγοράς δεν διστάζουν μάλιστα να «ποντάρουν» στα 100$ μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και στα 200$ το επόμενο έτος.

Η Goldman Sachs, από την άλλη προβλέπει την τιμή του Brent να αγγίζει τα 90$ το βαρέλι στο τέλος του 2022 έναντι ων 80$ που είχε προβλέψει νωρίτερα. Σύμφωνα με την Goldman στόχος είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, καθώς επίσης και η σταθερή αύξηση των τιμών του πετρελαίου τα επόμενα χρόνια.

Η Energy Research, προβλέπει πως η τιμή θα κυμανθεί στα 85$ το βαρέλι, ενώ αυξημένη θα είναι και η ζήτηση του πετρελαίου. Η Morgan Stanley αναφέρει ως τιμή βαρελιού τα 70$ βαρελιού και η BNP Paribas θεωρεί πως η τιμή θα αγγίξει τα 80$ το 2023.

Ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο για την τιμή του Πετρελαίου

Σε αυτό το debate δεν πρέπει να  παραλείψουμε πως σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών παίζουν δύο παράγοντες, που καθόρισαν την τελευταία τριετία την ενέργεια: η πανδημία και η κλιματική αλλαγή.

Τα τελευταία χρόνια η πανδημία καθόρισε την αγορά του πετρελαίου. Η ζήτηση των προϊόντων αυξήθηκε ταχύτατα δημιουργώντας αδυναμία στους παραγωγούς να ανταπεξέλθουν στην ανάγκη της αγοράς. Καθώς βρισκόμαστε στο μέσο μίας αργής ανάκαμψης, η ζήτηση του πετρελαίου πιθανότατα να ακολουθήσει την ίδια αργή πορεία, δίνοντας έτσι μια ανάσα για τον εφοδιασμό του πετρελαίου.

Αντίθετα, η αναντιστοιχία της προσφοράς και ζήτησης μπορεί να αποτελέσει και προάγγελο για μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι ΗΠΑ πρέπει να μειώσουν την εξόρυξη του μαύρου χρυσού έως το 2025. Μέχρι σήμερα, η παραγωγή πράσινης ενέργειας δεν δύναται να υποκαταστήσει το αργό πετρέλαιο, γεγονός που αποτελεί κακό προμήνυμα για τα επόμενα έτη.

Τί μέλλει γενέσθαι για τους Έλληνες καταναλωτές;

Στην χώρα μας η αγορά εξακολουθεί να δέχεται απανωτά χτυπήματα από την κρίση του κορονοϊού. Ειδικότερα, στον κλάδο της ενέργειας, τα σκαμπανεβάσματα στη ζήτηση του πετρελαίου δεν ενδείκνυνται για την εξαγωγή βάσιμων προβλέψεων για τα επόμενα έτη. Πιο συγκεκριμένα τους πρώτους μήνες του 2021 οι πωλήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσαν μείωση λόγω της υψηλή τιμής, ωστόσο τη φετινή χρονιά η ζήτηση του πετρελαίου στην Ελλάδα χτύπησε κόκκινο, σημειώνοντας δυσανάλογη αύξηση στις τιμές του λίτρου.

Το μόνο βέβαιο για την Ελληνική Οικονομία είναι πως οι τιμή του Brent είναι αυτή που διαμορφώνει κατά το 50% την τιμή των καυσίμων στην χώρα. Το άλλο 50% καθορίζεται από φόρους και δασμούς. Σε περίπτωση λοιπόν που το Brent παραμείνει στα 85$, οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές καθώς ήδη έχουν απορροφηθεί οι αυξήσεις. Ωστόσο αν η τιμή αυξηθεί στα 100$ ανά βαρέλι, τότε θα σημειωθεί αύξηση 100% σε σχέση με πέρυσι καθώς το 99% της ενέργειας των υδρογονανθράκων εισάγεται στη χώρα μας. Τέλος, στο χειρότερο σενάριο που οι τιμές ξεπεράσουν τα 100$ ανά βαρέλι, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εισάγει κάποιο σχέδιο διάσωσης, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.