Εκτόξευση τιμών στην ενέργεια: Στα 102 δολάρια/βαρέλι τo brent και 87€/MWh το TTF

energypress.gr

τα ύψη εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού ενώ τα futures του Dow Jones στις ΗΠΑ καταρρέουν κατά 700 μονάδες, μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το CNN το βράδυ Τετάρτης-ξημέρωμα Πέμπτης, έκανε λόγο για μια σειρά εκρήξεων κοντά στο Κιέβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.

Η επίθεση σημειώθηκε μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου στα ρωσικά ΜΜΕ, με το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν καταδίκασε την εισβολή ως “απρόκλητη και αδικαιολόγητη”.

Τα futures του Dow Jones υποχωρούν 674 μονάδες ή 2%, αυτά του S&P υποχωρούν 86 μονάδες ή 2% και του Nasdaq κατά 331,75 μονάδες ή 2,4%.

Το δολάριο, το οποίο κάποιες φορές θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο στη διάρκεια περιόδων γεωπολιτικής αναταραχής, ενισχύεται 0,4%.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν υψηλότερα με το WTI να σημειώνει άνοδο άνω του 5% και το brent να φτάνει τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014.

Σημαντική αύξηση καταγράφει και η τιμή του φυσικού αερίου, στον απόηχο της έναρξης της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα η τιμή TTF του φυσικού αερίου βρίσκεται στα 87,45 ευρώ/MWh, από 81 ευρώ/MWh που ήταν κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης σήμερα.

Ο χρυσός σημειώνει άνοδο 1,6% στα περίπου 1.941,70 δολάρια την ουγγιά.

Το κόστος για τα πάντα, από το πετρέλαιο μέχρι τα σιτηρά και τα μέταλλα, έχει εκτιναχθεί λόγω των ανησυχιών ότι οι ροές των εμπορευμάτων θα διαταραχθούν εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Αυτό προαναγγέλει νέες προκλήσεις για μια παγκόσμια ανάκαμψη που δυσκολευόταν ήδη με τις υψηλές πιέσεις των τιμών και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

“Βασικά, δεν υπάρχει κανένα σενάριο που να προεξοφλείται στην αγορά διότι είναι αδύνατο να προεξοφληθεί κάτι πλήρως. Αυτό είναι πάντα το χειρότερο σενάριο συνθηκών. Τα άσχημα νέα είναι ένα πράγμα. Τα άσχημα νέα με πρακτικά άγνωστα αποτελέσματα είναι ένα άλλο”, αναφέρουν αναλυτές της IG Markets.

Η κλιμάκωση των κινήσεων της Ρωσίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω κινήσεις αποστροφής ρίσκου και εστίασης στα ασφαλή assets, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατάσταση θα παραμείνει ασταθής με μέτρα αντιποίνων από τις δυτικές δυνάμεις, τονίζουν αναλυτές της IG Asia Pte.