ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Κανένα Πρόβλημα με την Ενεργειακή Ασφάλεια της Χώρας – Τρομάζουν οι Υψηλές Τιμές στο Φυσικό Αέριο

energia.gr  Του Δημήτρη Αβαρλή

Παρ, 25 Φεβρουαρίου 2022 – 08:08

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία με τις συνέπειες σε ότι αφορά το σκέλος της ενέργειας να είναι δραματικές. Ο λόγος είναι ότι από χθες, όταν ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας καταγράφεται ένα ράλι ανόδου των τιμών του brent και του φυσικού αερίου. Το brent ξεπέρασε τα 102 δολάρια το βαρέλι, ενώ το φυσικό αέριο κατέγραψε αύξηση 35% σε σχέση με την Τετάρτη, αγγίζοντας τα 120 ευρώ /MWh.  Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποτυπωθούν αυτές οι αυξήσεις στις αντλίες των πρατηρίων, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να φτάνει το 1,887 ευρώ το λίτρο. Σε πολλές περιοχές της χώρας έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ και πλέον είναι έντονη η ανησυχία πως οι αυξήσεις αυτές θα μεταφερθούν και στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, τις υπηρεσίες και τις μεταφορές, όπως τόνιζε σε δηλώσεις του στο Energia.gr χθες ο κ. Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Παράλληλα, καταγράφεται άνοδος 34% στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στη χώρα μας η οποία σήμερα διαμορφώνεται στα 235.5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε ότι έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας πηγές από το ΥΠΕΝ ξεκαθάριζαν πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι το δυσμενές σενάριο διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα εξαρτάται από το φυσικό αέριο σε ποσοστό 40-45%. Τα κενά που ενδεχομένως θα προκύψουν θα καλυφθούν από τα αποθέματα LNG της Ρεβυθούσας. Επιπλέον σε ένα δυσμενές σενάριο θα μπουν σε λειτουργία μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το diesel. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται  πως πλέον υπάρχει μια προθυμία αρκετών χωρών στην Ε.Ε. να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιστροφής κερδών από μονάδες ΑΠΕ και πυρηνικών σταθμών και της διάθεσης μελλοντικών δικαιωμάτων των ρύπων για τη στήριξη δράσεων που αφορούν τους καταναλωτές. Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα οι δράσεις για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος γίνεται μέσω ενός ταμείου που στηρίζεται στα έσοδα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ και στις δημοπρασίες CO2.

Πάντως αναλυτές στο Energia.gr επισημαίνουν πως δεν υπάρξει θέμα με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και με την εισροή του φυσικού αερίου και πως θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η τροφοδοσία αερίου από τους αγωγούς Turkstream και TAP. Αντιθέτως, όπως αναφέρουν το πρόβλημα επικεντρώνεται  στις υψηλές τιμές του LNG και του ρωσικού αερίου που μεταφέρονται στη συνέχεια στα βασικά προϊόντα. Είναι πάγιο αίτημα φορέων και κομμάτων της αντιπολίτευσης η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβαρύνει τα καύσιμα.

Μέσα σε αυτό το τοπίο σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιου Δαγούμα, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνου Ξιφαρά και εκπροσώπου του ΔΕΣΦΑ.