Συνεχίζουν να ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου, κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

capital.gr

Τρίτη, 01-Μαρ-2022 09:19

Οι τιμές πετρελαίου συνεχίζουν να ενισχύονται καθώς οι ανησυχίες για πιθανή διακοπή του εφοδιασμού εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αντιστάθμισαν τις επιπτώσεις από την είδηση για την έναρξη συζητήσεων αναφορικά με τη συντονισμένη απελευθέρωση των αποθεμάτων αργού, για να ηρεμήσουν οι αγορές.

Τα παράγωγα του brent ενισχύονται κοντά στο 1% στα 98,88 δολάρια το βαρέλι. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε διαμορφωθεί σε χαμηλό επτά ετών, στα 105,79 δολάρια με την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Συνεχίζουν να ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου, κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

Τα futures του WTI σημειώνουν άνοδο 0,8% στα 96,5 δολάρια, ενώ χθες είχε αγγίξει τα 99,10 δολάρια.

Οι ανησυχίες για τον περιορισμό των προμηθειών οδήγησαν τις τιμές υψηλότερες καθώς οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έληξαν με τους αξιωματούχους να επιστρέφουν στις πρωτεύουσες τους για περαιτέρω διαβουλεύσεις, υποδηλώνοντας ότι η επίλυση της σύγκρουσης δεν είναι άμεση.

“Η εύθραυστη κατάσταση στην Ουκρανία και οι οικονομικές και ενεργειακές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, θα κρατήσουν ζωντανή την ενεργειακή κρίση και το πετρέλαιο πολύ υψηλότερα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι βραχυπρόθεσμα, και ακόμη υψηλότερα εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω”, αναφέρει αναλυτής της Rystad Energy.

Οι αγοραστές του ρωσικού πετρελαίου αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις πληρωμές και στη διαθεσιμότητα των πλοίων, καθώς κυριαρχούν οι δυτικές κυρώσεις ως απάντηση στη ρωσική εισβολή.

Το mood στην αγορά ενισχύεται από το ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι συζητούν μια συντονισμένη απελευθέρωση των αποθεμάτων αργού για να μετριαστεί η διακοπή του εφοδιασμού.

Αυτή η απελευθέρωση θα μπορούσε να ανέλθει στα 60-70 εκατ. Βαρέλια ημερησίως.