ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Τα μέλη του IEA συμφώνησαν να απελευθερώσουν συνολικά 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

energypress.gr

Την απελευθέρωση 60 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα αποθέματά τους αποφάσισαν τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας την Τρίτη, με το ήμισυ του όγκου να προέρχεται από τα στρατηγικά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε ο Ιάπωνας υπουργός Βιομηχανίας Κοίτσι Χαγκιούντα, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της ΙΕΑ.

Η απόφαση των υπουργών των κρατών μελών του Οργανισμού έχει στόχο να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου που έχουν εκτοξευθεί πάνω από τα 104 δολάρια το βαρέλι, την ώρα που συνεχίζεται για έκτη ημέρα η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ιάπωνας υπουργός τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει αποφασίσει ακόμη πόσο πετρέλαιο θα απελευθερώσει από τα δικά της στρατηγικά αποθέματα.

Να αναφέρουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατέχουν σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου και τα υπόλοιπα 29 μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας  – μεταξύ των οποίων Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιαπωνία και Αυστραλία – είναι υποχρεωμένα να διατηρούν αποθέματα εκτάκτου ανάγκης που ισούνται με 90 μέρες καθαρών εισαγωγών πετρελαίου.

Η Ιαπωνία διατηρεί από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Τέλος, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εφτά χρόνων και κάλυπταν μόλις λιγότερες από 60 μέρες της επικείμενης ζήτησης τον Δεκέμβριο.