ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Σε αδιανόητα ύψη οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου – Το μεγαλύτερο σοκ της αγοράς εδώ και δεκαετίες – Τα ρεκόρ δεν φαίνεται να σταματούν

Μιχάλης Μαστοράκης  energypress.gr

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές ενέργειας καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και επιβεβαιώνοντας μέρα την ημέρα τις συντριπτικές συνέπειες της πολεμικής αντιπαράθεσης στο έδαφος της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, της βενζίνης, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των σιτηρών και σχεδόν όλων των βασικών ειδών κατανάλωσης εκτοξεύονται, πέραν του γεγονότος ότι ήδη για αρκετούς μήνες έχουν «σταθεροποιηθεί» σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο η χθεσινή μέρα ήταν πραγματικά «αποκαλυπτική» για την αγορά ενέργειας, τόσο διεθνώς όσο και ευρωπαϊκά.

Οι τιμές του φυσικού αερίου για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης παραδόσεως Απριλίου στο Ολλανδικό hub TTF βρέθηκαν σε ιστορικό υψηλό, έως και 345 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση 79%, προτού αποκλιμακωθούν στα 215 ευρώ με την λήξη της χθεσινής συνεδρίας.

Αντίστοιχα, η τιμή του brent βρίσκεται πλέον σταθερά πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό στα 119 ευρώ. Την εκτίναξη πυροδότησαν πληροφορίες στο διεθνή τύπο πως οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει τη συζήτηση για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και αερίου, γεγονός που δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή σε μια ήδη ταραγμένη λόγω της ρωσική εισβολής στην Ουκρανία διεθνή αγορά.

Τέτοιες τιμές, ακόμη και αν δεν εκτιναχθούν περαιτέρω, θα αποτελούσαν μείζον πληθωριστικό σοκ για την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν εξετάζει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων συμμάχων της, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση του ζητήματος.

Σχετικές δηλώσεις για “ενεργές συζητήσεις” με τους Ευρωπαίους για εμπάργκο το οποίο θα ασκήσει πίεση στον Βλάντιμιρ Πούτιν και το καθεστώς του έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο δίκτυο NBC.

Οποιαδήποτε αποκοπή της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο θα απαιτούσε “ακραία” μέτρα από πλευράς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του κλάδου της ενέργειας προκειμένου να υπάρχει ομαλή παροχή για καταναλωτές και επιχειρήσεις, ανέφερε ο επικεφαλής της γαλλικής Engie.

“Δεν έχω λόγια”, σημειώνει ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην Saxo Bank.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το πετρέλαιο

H JPMorgan Chase έχει εκτιμήσει ότι στο τέλος του έτους το πετρέλαιο θα μπορούσε να έχει εκτιναχθεί στα 185 δολ. το βαρέλι, ενώ ένα hedge fund τόνισε ότι και τα 200 δολ. δεν μπορούν να αποκλειστούν ως προοπτική και μάλιστα όχι και τόσο μακρινή.

Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι πως όταν ορισμένες θέσεις των traders τον Σεπτέμβριο του 2021 υποδείκνυαν ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους, ταξινομούνταν στην κατηγορία «αρκετά περίεργες». Εχθές η τιμή βρέθηκε στα 130 δολάρια και τα 200 δολάρια μέχρι τέλος Μαρτίου δεν είναι πλέον και τόσο απίθανο, καθώς βασικές επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν ότι ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, εύκολα, μπορεί να στείλει τις τιμές στα 150 δολάρια και πιθανόν στα 200 δολάρια.

Τώρα, οι θέσεις των traders έχουν αυξήσει σημαντικά τις προσφορές ώστε το ενδεχόμενο των 200 δολαρίων δεν αποκλείεται ακόμη και εντός του μηνός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ICE για τα προθεσμιακά συμβόλαια της Ευρώπης, περισσότερα από 1200 συμβόλαια εμπορεύτηκαν την Δευτέρα με option αγοράς συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης παραδόσεως Μαΐου στα 200 δολάρια το βαρέλι.

Η Τράπεζα της Αμερικής αναφέρει πως αν το μεγαλύτερο κομμάτι των ρωσικών εξαγωγών σταματήσει, τότε η αγορά θα δοκιμαζόταν από μια έλλειψη 5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, γεγονός που θα μπορούσε να εκτοξεύσει την τιμή στα 200 ευρώ το βαρέλι.

Τέλος, αν οι ρωσικές προμήθειες συνεχίσουν να περιορίζονται, το brent θα μπορούσε να κλείσει την χρονιά στα 185 ευρώ το βαρέλι, όπως έγραφαν αναλυτές της JPMorgan την προηγούμενη εβδομάδα