ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Συνεχίζει το ράλι το πετρέλαιο, στα 131 δολάρια/βαρέλι το brent – “Βουτιά” 18% το φυσικό αέριο

https://www.capital.gr/agores/3619947/sunexizei-to-rali-to-petrelaio-sta-131-dolaria-bareli-to-brent-boutia-18-to-fusiko-aerio

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11.30

Το πετρέλαιο συνεχίζει το ανοδικό του ράλι στα 127 δολάρια το βαρέλι καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού, κλιμακώνοντας τις προσπάθειες να παρακωλύουν την οικονομία της χώρας, πιέζοντας ταυτόχρονα ακόμη περισσότερο τις αγορές ενέργειας.

Το West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου αυξάνεται 2,4% στα 126,72 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και το Brent παράδοσης Μαίου ενισχύεται 2,8% στα 131,54 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη, έχουν εκτοξευθεί περισσότερο από 35% από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, και διαμορφώθηκαν την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε επίσης ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι Shell Plc και BP Plc σταματούν νέες αγορές, ωστόσο άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι απρόθυμα να δεσμευτούν σε μια παρόμοια δράση.

Η εισβολή έχει ταράξει τις αγορές εμπορευμάτων από μέταλλα μέχρι και σιτηρά, και έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ένα σοκ, τη στιγμή που οι χώρες ανακάμπτουν από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι τράπεζες και οι traders προβλέπουν ακόμη υψηλότερες τιμές αργού και οι ήδη σφιχτές αγορές ενέργειας πιέζονται.

Η Ρωσία είναι βασικό μέρος της συμμαχίας OPEC+ και μεγάλος παραγωγός αργού και πετρελαϊκών προϊόντων όπως το diesel.

Οι αυξανόμενες κυρώσεις στη χώρα δημιουργούν φόβους για την προμήθεια, με τις τιμές των καυσίμων να ακολουθούν στα ύψη το πετρέλαιο.

Οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, αποτελούσαν πέρυσι το 3% των αποστολών αργού που έφτασαν στις ΗΠΑ.

Όταν συμπεριληφθούν και άλλα πετρελαϊκά προϊόντα, η Ρωσία αντιστοιχεί στο 8% περίπου των εισαγωγών πετρελαίου.

“Η Ευρώπη δεν ακολουθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ, πολύ απλά επειδή δεν μπορεί ακόμη. Αυτό ανακουφίζει κάποια ένταση στις αγορές πετρελαίου. Το αργό πετρέλαιο brent πιθανότατα θα παγιωθεί μεταξύ 120-130 δολαρίων το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν”, αναφέρει αναλυτής της Oanda Asia Pacific.

“Βουτιά” 18% για το φυσικό αέριο

Τα futures του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποχωρούν την Τετάρτη το πρωί κατά περίπου 18%, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Τζο Μπάιντεν ότι  απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλει η Δύση σε βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Έτσι, το συμβόλαιο του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στον κόμβο του Άμστερνταμ (TTF) σημειώνει απώλειες 18,4% και η τιμή του διαμορφώνεται στα 175,02 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά 100 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του έτους θα προχωρήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως έκανε γνωστό την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φ. Τίμμερμανς και η Επίτροπος Ενέργειας Κ. Σίμπσον.

“Είναι δύσκολο αλλά εφικτό εάν θέλουμε να πάμε πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο”, ανέφερε ο κ. Τίμερμανς προσθέτοντας ότι θα μειωθούν κατά περίπου 2/3 οι εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Περίπου 60 δισ. κυβικά μέτρα θα προέλθουν από εισαγωγές LNG, ενώ η υπόλοιπη μείωση θα προέλθει από βιοαέριο, υδρογόνο,  Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και από εξοικονόμηση ενέργειας.