ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Τουρκία: Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σταματήσουμε να αγοράζουμε πετρέλαιο από τη Ρωσία

www.energyrpess.gr

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο.

Η Τουρκία βασίζεται στη Ρωσία για το 45% της ζήτησης φυσικού αερίου, το 17% του πετρελαίου και το 40% της βενζίνης της, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ στο περιθώριο της ενεργειακής διάσκεψης CERAWeek.

“Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο πετρέλαιο”, είπε. “Πρέπει να προέρχεται από κάπου, από τις ΗΠΑ, από τη Βενεζουέλα, από το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία ή οπουδήποτε το χρειαζόμαστε”.

Η Τουρκία εισήγαγε στο παρελθόν περίπου 200.000 bpd ιρανικού αργού προτού η Ουάσιγκτον αποφασίσει το 2018 ότι θα αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν και θα επαναφέρει τις κυρώσεις.

“Ξαφνικά, κατεβήκαμε στο μηδέν”, είπε ο Μπαϊρακτάρ. “Και τώρα δεν μπορούμε να έχουμε άλλη διακοπή του εφοδιασμού, αυτή τη φορά στη Ρωσία”.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε εύκολα να αντικαταστήσει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου από αλλού, προσθέτοντας: “Ήταν παλιοί, αξιόπιστοι προμηθευτές”.

“Ελπίζω ότι αυτό το ζήτημα του Ιράν θα διευθετηθεί σύντομα”, είπε, προσθέτοντας ότι θα διευκόλυνε πολύ την Τουρκία να αντιμετωπίσει την προμήθεια πετρελαίου.

(Πέτρος Κράνιας, Capital.gr)