ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Kάτω από τα $100 το πετρέλαιο – Ήπια άνοδος για το φυσικό αέριο

capital.gr

Νέες απώλειες άνω του 7% σημειώνουν οι τιμές πετρελαίου την Τρίτη, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, και η ζήτηση εκτιμάται ότι θα δεχθεί πλήγμα από την πλευρά της Κίνας μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Η Όμικρον έστειλε 2% χαμηλότερο το αργό στην εβδομάδα

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Απριλίου υποχωρεί κατά 8% στα 94,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent παράδοσης Μαΐου διολισθαίνει κατά 7,29% στα 98,94 δολάρια το βαρέλι.

“Οι προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ενίσχυσαν τις ελπίδες για μείωση της στενότητας στην παγκόσμια αγορά αργού”, δήλωσε ο Toshitaka Tazawa, αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd.

“Τα νέα lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας στην Κίνα αύξησαν επίσης τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.280 κρούσματα, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από την εκδήλωση του πρώτου πανδημικού κύματος, στις αρχές του 2020.

Η Κίνα, η χώρα όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός, στα τέλη του 2019, είχε καταφέρει ως πρότινος να διατηρεί υπό έλεγχο την επιδημία, επιβάλλοντας ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα περιορισμού, όμως η παραλλαγή Όμικρον έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες πολλές εστίες σε όλη τη χώρα.

Εδώ και αρκετές ημέρες, δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο έχουν τεθεί σε καραντίνα στα σπίτια τους, ιδίως στην μητρόπολη της τεχνολογίας Σεντζέν (νότια), κοντά στο Χονγκ Κονγκ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού στον κόσμο, θα συνεχιστούν την Τρίτη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, να υπάρξει “δίκαιη ειρήνη”.

“Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται για αυτό στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά”, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι. Τα πράγματα πήγαν “αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε”, συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες “θα συνεχιστούν” σήμερα.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Κίνα μετά από “έντονες” συνομιλίες τη Δευτέρα να μην βοηθήσει τη Μόσχα στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Fatih Birol προέτρεψε από τη μεριά τη Δευτέρα τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για να σταθεροποιήσουν τις αγορές που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο ίδιο κλίμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να πείσει τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος τη Δευτέρα, μετά τις αναφορές ότι ο Τζόνσον θα ταξιδέψει στη χώρα αυτή την εβδομάδα.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι δεν διεξάγονται “ενεργές συζητήσεις αυτή τη στιγμή” για την αγορά από τις ΗΠΑ ποσοτήτων πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Ήπια άνοδος για το φυσικό αέριο

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, την ίδια ώρα, κινούνται ελαφρώς ανοδικά μετά από μια αρχική πτώση το πρωί, καθώς η αγορά σταθμίζει τον κίνδυνο μιας πιθανής διαταραχής στην προσφορά εν μέσω όλο και σκληρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Οι ροές στον αγωγό Yamal-Europe – ο οποίος διατρέχει τη Λευκορωσία και την Πολωνία – έπεσαν στο μηδέν αφότου ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας Gazprom δεν έκλεισε χώρο για παραδόσεις στον τερματικό σταθμό Mallnow της Γερμανίας, στην παραδοσιακή δημοπρασία της Δευτέρας, που αφορούσε την σημερινή ημέρα.

Επιπλέον, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε μέσω Twitter ότι η ΕΕ και οι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να εντείνουν την πίεσή τους προς το Κρεμλίνο, μέχρι η Ρωσία να σταματήσει τις πολεμικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Έτσι, το συμβόλαιο του φυσικού αερίου στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς για την ηπειρωτική Ευρώπη, σημειώνει άνοδο 4,8%, στα 120,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε έως και κατά 8,3%, κυρίως επί τη βάσει του καλύτερου του αναμενόμενου καιρού στη βόρεια Ευρώπη, ο οποίος μειώνει την ανάγκη για κατανάλωση προς θέρμανση.

Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο καταγράφει άνοδο 7%.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία καταγράφει άνοδο 3%, στα 254 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε κατά 1,8%.