Επιδότηση 60 λίτρων καυσίμου ανά μήνα – Έκτακτο επίδομα στους ασθενέστερους –

www.energypress.gr

Επιδότηση 60 λίτρων καυσίμου ανά μήνα με τουλάχιστον 15-20 λεπτά ανά λίτρο για ένα τρίμηνο, έκτακτο επίδομα στους ασθενέστερους που κατά μέσο όρο θα φτάνει στα 300 ευρώ και επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάρτιο με περίπου 60 ευρώ για ολόκληρο τον μήνα θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων στήριξης προϋπολογισμού 1,1 δις. ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 30.000 ευρώ στον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός θα αφορά στο επίδομα των καυσίμων ενώ για την «επιταγή ακρίβειας» το εισοδηματικό κριτήριο θα είναι χαμηλότερο. Η επιδότηση του ρεύματος θα εξακολουθήσει να μην έχει κριτήριο.

Οι λεπτομέρειες του πακέτου των 1,1 δις. ευρώ θα ξεδιπλωθούν το πρωί αλλά οι βασικές πτυχές είναι ήδη γνωστές. Το μισό (και παραπάνω) πακέτο θα καλυφθεί με πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και το υπόλοιπο με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι προφανές ότι θα υπάρξουν νοικοκυριά που θα δικαιούνται και τα τρία μέτρα: και την επιδότηση για τα καύσιμα που καταναλώνει το όχημα, και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση και την επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο που άλλωστε θα είναι «οριζόντια».

Για το επίδομα των καυσίμων, θα γίνεται αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να γίνεται έλεγχος μέσω Taxis για το αν ο δικαιούχος του νοικοκυριού είναι ιδιοκτήτης αυτοκινήτου και αν πληροί το εισοδηματικό κριτήριο. Η επιδότηση (περίπου 15 ευρώ ανά μήνα) θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό εκτός και αν βρεθεί άλλος πιο εύχρηστος τρόπος (π.χ εξαργύρωση voucher στο πρατήριο). Είναι πάντως σαφές ότι δεν θα πληρώνει το κράτος την τιμή 60 λίτρων ανά μήνα.

Για την επιταγή ακρίβειας θα ακολουθηθεί η πεπατημένη του δεκεμβρίου χωρίς να απαιτηθεί κάποια κίνηση από τους δικαιούχους ενώ το ίδιο θα γίνει και με την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Παρόν θα είναι και ο υπουργός Γεωργίας για να εξειδικεύσει το ποιοι αγρότες θα καταστούν δικαιούχοι της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου ενώ διευρυμένες αναμένεται να είναι οι επιδοτήσεις ρεύματος για τις επιχειρήσεις.