Με “άλμα” άνω του 8% επέστρεψε πάνω από τα 100 δολάρια το αργό

www.capital.gr

Οι φόβοι για πιθανό σοκ στην αγορά πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες και η απομάκρυνση μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία επανέφεραν το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, μετά από τρεις συνεδριάσεις απωλειών.

Την άνοδο των τιμών τροφοδότησαν σήμερα οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι η ρωσική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά δεν υπάρχει ζήλος από την πλευρά της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος αξιωματούχος διέψευσε μάλιστα και χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times ότι Κίεβο και Μόσχα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα προσωρινό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν είναι αληθές, υπάρχουν στοιχεία που είναι σωστά, αλλά στο σύνολό του είναι λανθασμένο”.

Οι ελπίδες για μια διπλωματική λύση ξεθώριασαν ακόμη περισσότερο μετά τις δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων ότι παραμένει ένα πολύ μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν φαίνεται να έχει πρόθεση συμβιβασμού.

Ενώ και ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, κάλεσε “όσους ΔΕΝ είναι μέσα στις διαπραγματεύσεις να μην διαδίδουν ψέματα σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο”. “Οι διαπραγματεύσεις είναι περίπλοκες. Οι θέσεις των πλευρών διαφορετικές. Για εμάς τα θεμελιώδη ζητήματα είναι απαραβίαστα”, έγραψε στο Twitter, επιβεβαιώνοντας ότι η επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας απέχει ακόμη πολύ.

Εξέλιξη που ενέτεινε τους φόβους που εξέφρασε εχθές ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) για “σοκ” στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, ύστερα από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, αναθεωρώντας παράλληλα προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τη ζήτηση το 2022.

Με “άλμα” άνω του 8% επέστρεψε πάνω από τα 100 δολάρια το αργό

Ο Οργανισμός εκτίμησε ότι από τον Απρίλιο μπορεί να πάψουν να είναι διαθέσιμα στην αγορά 3 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου την ημέρα, μια ποσότητα που μπορεί να αυξηθεί εάν οι κυρώσεις γίνουν πιο σοβαρές ή εάν η δημόσια καταδίκη της Ρωσίας λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Απέναντι στις απώλειες αυτές, “υπάρχουν λίγες ενδείξεις αύξησης της προσφοράς από τη Μέση Ανατολή ή μιας σημαντικής ανακατανομής των εμπορικών ροών”, σημείωσε ο IEA.

Έτσι, μετά από τρεις ημέρες απωλειών, τα συμβόλαιο του αργού ενισχύθηκαν σήμερα, επιστρέφοντας πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Συγκεκριμένα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε σήμερα κατά 7,94 δολάρια ή σχεδόν 8,4% και έκλεισε στα 102,98 δολάρια το βαρέλι. Εχθές είχε διαμορφωθεί στα 95,04 δολάρια, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά την ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Ανάλογο “άλμα” σημείωσε και το αργό τύπου Brent, με το συμβόλαιο Μαΐου να προσθέτει σήμερα 8,62 δολάρια ή 8,8% και να κλείνει στα 106,64 δολάρια το βαρέλι, από τα 98,02 δολάρια που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές εχθές.