ΕΙΑ: Πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια τουλάχιστον έως τον Ιούνιο

energypress.gr

Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της Διοίκησης Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) των ΗΠΑ για την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως αποτυπώνονται στην τελευταία της έκθεση, υπό τον τίτλο «Βραχυπρόθεσμη Ενεργειακή Προοπτική Μαρτίου 2022».

Η απότομη άνοδος αντανακλά τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο

Η έκθεση σημειώνει ότι η απότομη άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου αντανακλά τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς και την αβεβαιότητα σχετικά με το πώς οι ανακοινωθείσες και οι πιθανές μελλοντικές κυρώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Για την πορεία το τιμών στο άμεσο μέλλον, η αμερικανική υπηρεσία αύξησε την προβλεπόμενη τιμή του Brent στα 116 δολάρια ανά βαρέλι για το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Σε ό,τι αφορά την τιμή της βενζίνης στο πρατήριο, η εκτίμηση είναι κατά μέσο όρο στα 4,10 δολάρια ανά γαλόνι (στο αμερικανικό σύστημα) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Η τιμή αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη του 2020, το θετικό όμως είναι ότι η υπηρεσία προβλέπει μείωση κατά το υπόλοιπο του έτους.

Η λιανική τιμή της βενζίνης

Στο σύνολο του έτους η λιανική τιμή της βενζίνης θα είναι κατά μέσο όρο 3,79 δολάρια το γαλόνι. Εάν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί θα είναι η υψηλότερη μέση τιμή από το 2014.

Σε ό,τι αφορά το αμερικανικό αργό τύπου WTI, αυτό αναμένεται επίσης να παραμείνει πάνω από τα 100 δολάρια κατά το β’ τρίμηνο, και συγκεκριμένα στα $113 το βαρέλι κατά μέσο όρο.

Η ΕΙΑ σημειώνει ότι η πρόβλεψή της υπόκειται σε αυξημένα επίπεδα αβεβαιότητας λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω εισβολής στην Ουκρανία, τις επιπτώσεις κυρώσεων, τη ρωσική παραγωγή πετρελαίου και την παγκόσμια ζήτηση αργού πετρελαίου. Παρόμοιοι παράγοντες θα μπορούσαν να ασκήσουν πρόσθετη ανοδική πίεση στις τιμές του αργού πετρελαίου.

Σε «ράλι» πάλι οι τιμές

Το πετρέλαιο αυξάνεται ξανά σήμερα μετά την υποχώρηση για μεγάλο μέρος της περασμένης εβδομάδας.

Ο πόλεμος έχει διαταράξει σοβαρά τις ρωσικές ροές πετρελαίου και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε ότι η παραγωγή από το βασικό μέλος του ΟΠΕΚ+ θα μειωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο τον Απρίλιο.

Το Brent ενισχύεται 2,75 δολάρια ή 2,6% στα 109,39 δολάρια το βαρέλι, μετά από την άνοδο 9% την Πέμπτη, που αποτελεί την υψηλότερη από τα μέσα του 2020.

Το αμερικανικό West Texas Intermediate σημειώνει άνοδο 2,93 δολαρίων ή 2,9% στα 105,91 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από την άνοδο 8% την Πέμπτη.

(liberal.gr)