Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του πετρελαίου

energypress.gr 23/3/22

Νέα άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου καθώς η πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αύξησε τις ανησυχίες για την προσφορά εν μέσω του πλήγματος στις ρωσικές εξαγωγές από τις οικονομικές κυρώσεις.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent αυξήθηκαν 1,77 δολάρια ή 1,53% στα 117,25 δολάρια το βαρέλι, μετά από την πτώση κατά 14 σεντς στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Το αμερικανικό WTI αυξάνεται 1,51 δολάρια ή 1,38% στα 110,78 δολάρια το βαρέλι, αφού έχασε 36 σεντς την Τρίτη.

Η αγορά επηρεάζεται από τις προοπτικές περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής αργού στον κόσμο, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι τιμές υποχώρησαν την Τρίτη καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται απρόθυμη να συμφωνήσει σε μια απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία όταν συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

“Αναμένουμε συνεχιζόμενη υψηλή αστάθεια κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης εβδομάδας, και ειδικά κοντά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ της Πέμπτης”, αναφέρουν αναλυτές της Vanda Insights.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει μια ελάφρυνση για την αγορά εάν η ΕΕ εγκαταλείψει την ιδέα απαγόρευσης των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου.

Εκτιμούν δε πως οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό παραμένουν υψηλές όσο οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας βρίσκονται σε αδιέξοδο.