ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Εκτός πακέτου Κομισιόν το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σύμφωνα με πηγή της ΕΕ

energypress.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα συμπεριλάβει το εμπάργκο στο πετρέλαιο από την Ρωσία στις προτάσεις της για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε χθες βράδυ στο Εuro2day.gr, ανώτατος αξιωματούχος των Βρυξελλών.

«Όσον αφορά στην ενέργεια δεν συζητήθηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων το θέμα του εμπάργκο γιατί δεν έγινε καν συζήτηση περί τούτου στην συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ» ανέφερε η πηγή

«Από την στιγμή που δεν συζητήθηκε εκεί δεν το συζήτησαν ούτε οι Επίτροποι. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στα κράτη μέλη για το θέμα αυτό.»

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η δέσμη των τελικών προτάσεων της Κομισιόν, καλούνται να ισορροπήσουν από την μια πλευρά στο στόχο απεξάρτησης των χωρών μελών της Ε.Ε. από την ρωσική ενέργεια, να ελαττώσει τις οικονομικές επιπτώσεις και από την άλλη, να μην αποκλίνει του σχεδίου της για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι την Δευτέρα, το Κολέγιο των επιτρόπων συνεδρίασε σε έκτακτη μορφή για τρίτη φορά στη θητεία του, χωρίς χαρτιά και χωρίς συμβούλους.

«Μέσα ήταν μόνο οι Επίτροποι που συζήτησαν όλα τα θέματα σε πολιτικό επίπεδο» ανέφερε η πηγή και είπε ότι απασχόλησαν τρεις ενότητες οι οποίες θα κατατεθούν στην Σύνοδο Κορυφής:

1. Ενέργεια

2. Διατροφική ασφάλεια

3. Ενσωμάτωση των προσφύγων στην αγορά εργασίας στην υγεία και στην παιδεία εντός της ΕΕ.

«Αυτή η συζήτηση της Δευτέρας οδήγησε στην συνεδρίαση της Τετάρτης που σταθεροποίησε τα τρία κείμενα» είπε η πηγή.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι ίσως τελικά «κάτι δοθεί στον Νότο» καθώς σύμφωνα με συγκεκριμένη τοποθέτηση, «πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ γιατί για πρώτη φορά στον Νότο της Ευρώπης υπάρχει μια πολιτικά συστοιχία ηγετών που έβαλαν πλάτη και ενίσχυσαν αποφάσεις της ΕΕ και τώρα πρέπει να τους βοηθήσουμε»

(της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου)