Πετρελαϊκά στελέχη: Προειδοποιούν για παγκόσμια έλλειψη στο ντίζελ

Πετρελαϊκά στελέχη: Προειδοποιούν για παγκόσμια έλλειψη στο ντίζελ

Στελέχη του πετρελαϊκού κλάδου προειδοποίησαν για σοβαρές ελλείψεις στο ντίζελ παγκοσμίως, αλλά κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά, αναφερόμενοι στην απειλή ενός «συστημικού» ελλείμματος που μπορεί να οδηγήσει σε δελτίο στο καύσιμο.    

Η προειδοποίηση καταγράφηκε μέσα από δηλώσεις κορυφαίων traders, που μετείχαν στην συνέδριο του FT Commodities Global Summit, που διοργάνωσε στη Λοζάνη της Ελβετίας, η εφημερίδα «Financial Times».

Σύμφωνα με τα στελέχη, μπορούν να χαθούν ημερησίως έως και 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και υποπροϊόντων που προέρχονται από τη Ρωσία, λόγω των κυρώσεων που δρομολογήθηκαν από τη Δύση λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

«Αυτό για το οποίο ανησυχούν όλοι είναι οι προμήθειες σε ντίζελ. Η Ευρώπη εισάγει περίπου το μισό από το ντίζελ από τη Ρωσία και περίπου το μισό από τη Μέση Ανατολή. Επομένως η συστημική απώλεια σε ντίζελ είναι ήδη εδώ» σχολίασε ο Ράσελ Χάρντι, της ελβετικής Vitol.

Σύμφωνα με τον Χάρντι, η στροφή σε υψηλότερη κατανάλωση ντίζελ έναντι πετρελαίου στην Ευρώπη βοήθησε στο να δημιουργούν τώρα μεγαλύτερες ελλείψεις. Βέβαια, τα διυλιστήρια θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή ντίζελ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών εις βάρος της παραγωγής έτερων υποπροϊόντων για να καλύψουν τη ζήτηση, όμως ο ίδιος υποστήριξε πως η επιβολή δελτίου στις ποσότητες που θα πωλούνται παραμένει μια (δυσάρεστη) πιθανότητα.

Κατά τον Τόρμπγιορν Τόρνκβιστ, της Gunvor Group, το πρόβλημα της έλλειψης ντίζελ δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο πρόβλημα. Μια άποψη στην οποία συμφώνησε απόλυτα και ο Τζέρεμι Γουίρ, ο διευθύνων σύμβουλος της Trafigura επισημαίνοντας πως «η αγορά ντίζελ είναι εξαιρετικά “σφιχτή” και μάλιστα θα γίνει ακόμη πιο “σφιχτή”».

«Το ντίζελ είναι μακράν αυτό που επηρεάζεται χειρότερα από την κρίση» των πετρελαϊκών προϊόντων στην Ευρώπη, σχολίασε από την πλευρά του και ο κορυφαίος αναλυτής της Energy Aspects, Αμρίτα Σεν. Κι αυτό διότι η Ευρώπη εισάγει κοντά στο ένα εκατ. βαρέλια ρωσικού ντίζελ την ημέρα και η τωρινή κρίση ξέσπασε σε ένα διάστημα που τα παγκόσμια πετρελαϊκά αποθέματα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.