ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Καύσιμα: Συνεχίζουν σε ανοδική τροχιά οι τιμές – Νέες αυξήσεις από Δευτέρα

https://www.imerisia.gr/oikonomia/38942_kaysima-synehizoyn-se-anodiki-trohia-oi-times-nees-ayxiseis-apo-deytera

Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές των καυσίμων, τόσο στην λιανική όσο και στις διεθνείς αγορές. Η τιμή του «μαύρου χρυσού» στις 25 Μαρτίου, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση που παρουσίασε μια μέρα πριν, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 120 δολαρίων το βαρέλι, μετά από το χτύπημα στις εγκαταστάσεις της Aramco στην Σαουδική Αραβία, επέστρεψε ξανά πάνω από αυτό το όριο, επαναφέροντας την ανησυχία σε κυβερνήσεις και καταναλωτές.

Στην αντλία οι τιμές βρίσκονται σε σταθερά ανοδική πορεία, λίγο χαμηλότερα, βέβαια, από τα ιστορικά υψηλά τους, αλλά κοντά σε αυτά τα επίπεδα. Πάντως, παράγοντες της αγοράς των καυσίμων εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, αφού όπως σημειώνουν ήδη τα πρόστιμα πέφτουν βροχή, σε όλους εκείνους -της εφοδιαστικής αλυσίδας των καυσίμων- που ανεβάζουν τα περιθώρια κέρδους τους πάνω από εκείνα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η μοναδική ίσως αχτίδα φωτός για αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια έρχονται από το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, που αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα εντούτοις εμφανίζουν σημάδια μικρής έστω αποκλιμάκωσης, δημιουργώντας έστω αμυδρές ελπίδες αποκλιμάκωσης.

Αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι η όποια αποκλιμάκωση τιμών στο ενεργειακό μίγμα θα πρέπει να συνδέεται με την λήξη του πολέμου.

Νέα άνοδος λόγω Aramco στις τιμές του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου την Παρασκευή στις διεθνείς αγορές, επέστρεψε σε ανοδική τροχιά, ξεπερνώντας ακόμη και τα 120 δολάρια το βαρέλι, ενώ μια μέρα πριν, μετά από ημέρες σημαντικής ανόδου, επέστρεψε στην περιοχή των 117 δολαρίων το βαρέλι. Το πρωί μάλιστα συνέχισε την πτωτική του πορεία και έχει καταγράψει χαμηλό στα 115,16 δολάρια.

Τελικά η τιμή του μαύρου χρυσού έκλεισε την Παρασκευή το βράδυ στα 119,60 δολάρια, υψηλότερα κατά 0,48% από το κλείσιμο της Πέμπτης.

Στην αντλία οι τιμές για την βενζίνη των 95 οκτανίων είναι σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Πιο συγκεκριμένα η μέση τιμή είναι περίπου στα 2,05 ευρώ το λίτρο, ενώ θεωρείται ότι από τη Δευτέρα θα υπερβεί ή θα αγγίξει τα 2,1 ευρώ το λίτρο.

Το diesel κίνησης, μετά από μία σχετική αποκλιμάκωσης που πίεσε την τιμή ακόμη και κάτω από τα 1,8 ευρώ το λίτρο, τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει ανοδική πορεία και την Παρασκευή η μέση τιμή βρισκόταν στα επίπεδα του 1,92 ευρώ το λίτρο.

Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι περίπου σε μέσα επίπεδα στο 1,55 ευρώ το λίτρο.

Πτώση κάτω από τα 100 ευρώ το φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα ήταν επίσης την Παρασκευή σε πτωτική πορεία. Ειδικότερα, η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε εκ νέου κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 ευρώ η μεγαβατώρα και συγκεκριμένα στα 98,63 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 11,6%.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος βρέθηκε σήμερα στα 229 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση 4,70%.

Η όλη κατάσταση διαμορφώνει μία πραγματικότητα που κάθε άλλο παρά ευχάριστη μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν και ως εκ τούτου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ανατρέπουν τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, η ανάπτυξη υπονομεύεται, ενώ χρειάζονται επιπλέον κονδύλια για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας.