ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Έφθασε η ώρα για το ραντεβού με την εφορία – Ανοιξε το Taxis

https://www.capital.gr/tax/3624792/efthase-i-ora-gia-to-rantebou-me-tin-eforia-anoixe-to-taxis

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Έφθασε η ώρα για το ετήσιο ραντεβού με την εφορία. Το ηλεκτρονικό σύστημα taxis-net άνοιξε και είναι έτοιμο για να υποδεχθεί 6,4 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις (αντιστοιχούν σε 8,9 εκατ. φορολογούμενους). Φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν από σήμερα να ξεκινήσουν την υποβολή των δηλώσεων και όσοι επιθυμούν μπορούν να αποπληρώνουν σταδιακά τις οφειλές τους παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης παραμένει η 29η Ιουλίου 2022.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο επιπλέον φόρος που θα προκύψει για τους φορολογούμενους, με βάση την εκκαθάριση των δηλώσεων, θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023. Οσοι επιθυμούν να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί σε μία δόση θα έχουν έκπτωση 3%.

Και φέτος ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων θα διαπιστώσουν ότι ο λογαριασμός της εφορίας θα είναι μειωμένος. Συγκεκριμένα οι νέοι επαγγελματίες, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι, βρίσκονται σε αυτούς που θα πληρώσουν μειωμένους φόρους.

Έφθασε η ώρα για το ραντεβού με την εφορία - Ανοιξε το Taxis

Οι κερδισμένοι

– Εισοδήματα από ακίνητα: Στο εισόδημα από ακίνητα δεν περιλαμβάνονται τα ποσά των μισθωμάτων που δεν εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021, λόγω απαλλαγής των ενοικιαστών από την υποχρέωση καταβολής των ποσών αυτών βάσει νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Παράλληλα, το ποσό που έλαβαν ως αποζημίωση από το κράτος είναι αφορολόγητο.

– Ανείσπρακτα ενοίκια: Στους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια από τους μισθωτές τους το 2021, λόγω άρνησης ή αδυναμίας των τελευταίων να τα πληρώσουν, η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα αυτά ποσά θα χορηγηθεί, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα εν λόγω εισοδήματα θα φορολογηθούν στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν.

– Νέοι επαγγελματίες: Eκπτωση 50% του φορολογικού συντελεστή από το πρώτο κλιμάκιο της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος έχουν τα φυσικά πρόσωπα για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά τους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Παράλληλα, τα φυσικά πρόσωπα έχουν για τα πρώτα χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητας επιπλέον απαλλαγές και ελαφρύνσεις που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία της ατομικής τους επιχείρησης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι νέοι επιτηδευματίες ή οι νέες ατομικές επιχειρήσεις έχουν τις ακόλουθες φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις:

* Ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας φορολογίας μειώνεται κατά 50%, (στο 4,5%) για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητας, εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα σας από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

* Όταν αποκτάτε για πρώτη φορά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το προς βεβαίωση ποσό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος περιορίζεται στο μισό.

* Απαλλάσσεστε από την επιβολή τέλους επιτηδεύματος για τα πέντε πρώτα χρόνια από την έναρξη επιτηδεύματος.

Όλοι οι φορολογούμενοι που υπάγονται σ’ αυτήν τη ρύθμιση, για να κατοχυρώσουν τον μειωμένο αυτό συντελεστή, πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 017-018 του πίνακα 2 της φορολογικής δήλωσης (του εντύπου Ε1).

– Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω: Έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.α.

– Φιλοξενούμενοι: Απαλλάσσονται από το τεκμήριο κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους.

– Επαγγελματίες – ατομικές επιχειρήσεις: Μειωμένη προκαταβολή φόρου στο 55% θα πληρώσουν και φέτος επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν κέρδη στις φορολογικές δηλώσεις τους.

– Χωρίς εισφοράς αλληλεγγύης: Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις, φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα θα δουν στο φετινό λογαριασμό της Εφορίας να μην έχει επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης.

– Έμποροι 62 ετών: Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

– Ανενεργά μπλοκάκια: Επιτηδευματίες που βρίσκονται σε αδράνεια και έχουν ανενεργά μπλοκάκια γλιτώνουν από το τέλος επιτηδεύματος.

Οι νέοι κωδικοί στο έντυπο Ε1

Έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί για τους εργαζόμενους ου έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικίας, ενώ για τις μισθώσεις θα πρέπει πλέον να συμπληρωθεί και ο αριθμός μίσθωσης .Ειδικότερα οι νέοι κωδικοί του Ε1 και οι διευκρινίσεις της φορολογικής διοίκησης έχουν ως εξής:

1. Κωδικοί 043, 044: Αφορούν εργαζόμενους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή, από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.

2. Κωδικοί 873, 874: Αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.

3. Κωδικοί 081, 082, 083: Στο ενοίκιο για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

4. Κωδικοί 084, 085, 086: Στο ενοίκιο για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

5. Κωδικοί 818, 820, 822: Αφορούν το πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν.

6. Κωδικός 087: Αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν. Δήλωση αριθμού δήλωσης μίσθωσης.

7. Κωδικοί 818, 820, και 822: Συμπληρώνονται από τον/την σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.

8. Κωδικοί 633, 634: Δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε Α.Ε.Ι. που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι..

9. Κωδικός 033: Συμπληρώνεται για τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο/ΜΣΣ και τα μη κοινά τέκνα του.