ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Καύσιμα – Φόβοι ότι οι υψηλές τιμές θα καταστούν η «νέα κανονικότητα»

https://energypress.gr/news/p-halatsi-kaysima-fovoi-oti-oi-ypsiles-times-tha-katastoyn-i-nea-kanonikotita

Οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να κινούνται σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα διαγράφοντας μια παρατεταμένη περίοδο ακρίβειας φθάνοντας τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στα όριά τους ενώ διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 150 δολάρια με αλυσιδωτές συνέπειες για τις χώρες εισαγωγής όπως είναι η Ελλάδα.

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Φόρουμ Eνέργειας, Joseph McMonigle, ο οποίος, μιλώντας στο CNN, ανέφερε ότι οι τιμές του πετρελαίου πιθανότητα θα παραμείνουν σε τριψήφια νούμερα και θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ακόμη και στα 150 δολάρια το βαρέλι εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία διαταράξει σοβαρά τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ρωσίας.

«Οι τιμές θα είναι υψηλές και πολύ ασταθείς για το άμεσο μέλλον, έως ότου συμβεί ένα από τα δύο πράγματα, είτε η προσφορά από την πλευρά της Ρωσίας να επανέλθει στο φυσιολογικό είτε ο κόσμος να εισέλθει σε περίοδο ύφεσης και να επέλθει καταστροφή της ζήτησης», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι όσο περισσότερο οι τιμές της ενέργειας παραμένουν υψηλές, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος επιβράδυνσης της οικονομίας.

Παραμένουν υψηλές οι τιμές καυσίμων στην Ελλάδα

Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες χώρες, η Ελλάδα εξακολουθεί να πλήττεται από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και παρά κάποιες πιο αισιόδοξες προβλέψεις που ακούγονται κατά καιρούς, η τιμή στην αντλία εξακολουθεί να «καίει» τους Έλληνες καταναλωτές.

Εκπρόσωποι της αγοράς θεωρούν ότι η απότομη πτώση κατά 6% στην τιμή του πετρελαίου, το οποίο έπεσε κάτω από τα 110 δολάρια θα αποτυπωθεί στην τιμή της αντλίας μέσα στο επόμενο διήμερο. Μιλώντας την Πέμπτη στην ΕΡΤ ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Πρατηριούχων Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι θα υπάρξει μια μικρή πτώση των τιμών μέσα στο Σαββατοκύριακο, ωστόσο η πρόσφατη εμπειρία έχει καταδείξει ότι όταν η διεθνής τιμή του Brent καταγράφει πτώση και κινείται σε παραπλήσια επίπεδα η τιμή της βενζίνης εξακολουθεί να ξεπερνά τα 2 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης (για την Τετάρτη, 30/3), η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφώθηκε στα 2,077 και ήταν ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα όπου είχε φθάσει στα 2,053. Το diesel κίνησης πωλείται στα 2,002 ευρώ το λίτρο, επίσης αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα όπου η μέση πανελλαδική τιμή ήταν στα 1,939 ευρώ ενώ μικρή άνοδο έχει καταγράψει και η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία διαμορφώνεται στα 1,592 ευρώ το λίτρο σε σχέση με τα 1,554 την προηγούμενη εβδομάδα.

Ανοίγει μέσα στις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων

Μερική ανακούφιση από τις υψηλές τιμές στα καύσιμα κίνησης αναμένεται να λάβουν οι πολίτες που δικαιούνται επιδότηση καυσίμων. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων (gov.gr) αναμένεται να ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι πρατηριούχοι από την πλευρά τους αναμένουν περαιτέρω ενημέρωση για τη διαδικασία.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι την επιδότηση είναι να παρουσιάζουν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών και το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Παράλληλα, κάθε φυσικό πρόσωπο έχει δικαίωμα να αιτηθεί για ένα μόνο όχημα (στο οποίο πρέπει να διαθέτει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας σε όχημα ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης). Ωστόσο, σε περίπτωση συζύγων εάν ο καθένας διαθέτει αυτοκίνητο στο όνομά του, τότε μπορούν να επιδοτηθούν και για τα δύο, αρκεί το οικογενειακό τους εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται σε:

  • 50 ευρώ για δικαιούχους – ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών -μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
  • 40 ευρώ για δικαιούχους – ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών -μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
  • 35 ευρώ για δικαιούχους – ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • 30 ευρώ για δικαιούχους – ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

(insider.gr)