Σε χαμηλό τριών εβδομάδων έκλεισε το πετρέλαιο λόγω EIA – Κάτω από τα $100 το αργό ΗΠΑ

https://www.capital.gr/agores/3626344/se-xamilo-trion-ebdomadon-ekleise-to-petrelaio-logo-eia-kato-apo-ta-100-to-argo-ipa

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων έκλεισε το αργό λόγω EIA

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου υποχώρησαν οι τιμές του αργού την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) ότι τα μέλη του θα αποδεσμεύσουν μέρος από τα αποθέματα πετρελαίου τους, με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών.

Ειδικότερα, ο Φατίχ Μπιρόλ έκανε γνωστό μέσω ανάρτησής του στο Twitter ότι τα μέλη του IEA θα αποδεσμεύσουν συνολικά 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματά τους, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου που θα συνεισφέρουν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της συνολικής αποδέσμευσης μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων τους.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύουν 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματά τους για τους επόμενους έξι μήνες, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις τιμές της βενζίνης, ποσότητα που αντιστοιχεί συνολικά σε 180 εκατ. βαρέλια.

Η ανάρτηση του Μπιρόλ ανέτρεψε την εικόνα στην αγορά πετρελαίου, όπου μετά τις αρχικές απώλειες οι τιμές είχαν επιστρέψει σε ανοδική τροχιά εν μέσω φόβων για προβλήματα εφοδιασμού, ως απόρροια των νέων κυρώσεων που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε βάρος της Ρωσίας μετά τα φερόμενο εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Έτσι, το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Μαΐου, σημείωσε την Τετάρτη “βουτιά” 5,73 δολαρίων ή 5,6% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 96,23 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο συμβολαίου επόμενου μήνα από τις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Αντίστοιχα, το Brent παράδοσης Ιουνίου έχασε 5,57 δολάρια ή 5,2% και τερμάτισε την ημέρα στα 101,07 δολάρια, που είναι επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με τη FactSet.