ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Επίδομα καυσίμων με κωδικούς TaxisNet αλλά όχι για όλους: Οι τυχεροί που πήραν επιδότηση απευθείας στα πρατήρια

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/381007/epidoma-kafsimon-me-kodikoys-taxisnet-alla-oxi-gia-olous-oi-tyxeroi-pou-piran-epidotisi-apeftheias-sta-pratiria

Αναμένοντας την πλατφόρμα μέσω gov.gr για την επιδότηση των καυσίμων και συγκεκριμένα της βενζίνης, όσοι κινούνται με πετρέλαιο έχουν ήδη δει σημαντικές μειώσεις καθώς η επιδότηση μπήκε απευθείας στα πρατήρια για όλους.

Με ανυπομονησία περιμένουν όλοι να ανοίξει, όπως όλα δείχνουν, η πλατφόργμα για το επίδομα βενζίνης.

Οι ωφελούμενοι με τους κωδικούς Taxisnet μπορούν να μπαίνουν για να πιστωθούν τα χρήματα που αντιστοιχούν ανάλογα με τον τύπο οχήματος και τον τόπο κατοικίας τους.

Πριν την αίτηση στο gov.gr, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να κάνετε την αίτηση για επιδότηση στα καύσιμα. Οι δικαιούχοι, με τους κωδικούς τους στο taxisnet (τους επικαιροποιούν) μπαίνουν στην πλατφόρμα και κάνουν την αίτηση είτε με την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού σε αυτήν, είτε με την πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό. Την ψηφιακή κάρτα την κατεβάζετε στο κινητό για να κερδίσετε έξτρα «μπόνους» 5 ευρώ, αλλά μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε το αργότερο μέχρι την Κυριακή 31 Ιουλίου και όχι αργότερα.

Για το χρονικό διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, οι δικαιούχοι θα μπορούν να εκδίδουν την κάρτα καυσίμων μέσω gov.gr. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η διαδικασία θα γίνει όπως το «μοντέλο» του Freedom Pass στους φοιτητές το προηγούμενο διάστημα.

Επιδότηση καυσίμων: Οι δικαιούχοι

Χορηγείται κατά τον μήνα Απρίλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Απευθείας στα πρατήρια η επιδότηση πετρελαίου

Και ενώ η πλειοψηφία περιμένει, κάποιοι τυχεροί αγοράζουν ήδη τα καύσιμα τους φθηνότερα και συγκεκριμένα όσοι κινούτα με diesel καθώς η επιδότηση έγινε απευθείας στα πρατήρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση η επιδότηση πετρελαίου έχει δοθεί απευθείας στα πρατήρια γι’ αυτό άλλωστε εδώ και λίγες ημέρες και παρατηρούνται σημαντικές μειώσεις στις τιμές.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει για την επιδότηση στην τιμή αγοράς του πετρελαίου κίνησης από τον καταναλωτή, με την κρατική ενίσχυση να προσδιορίζεται στα 0,15 ευρώ ανά λίτρο με ΦΠΑ ενώ, περιγράφει τους δικαιούχους της επιδότησης στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, το ύψος της και τη διάρκεια χορήγησής της, όπως επίσης και την μέθοδο του υπολογισμού της.

Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 0,12 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου κίνησης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από τους δικαιούχους του άρθρου 2 από την 1η ως και την 30η Απριλίου 2022. Η επιδότηση μετακυλίεται πλήρως στους τελικούς καταναλωτές της εσωτερικής αγοράς σε συμμόρφωση και με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων.

Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα ισχύσει έως 30 Απριλίου, χωρίς να προβλέπονται όρια κατανάλωσης ή εισοδήματος για τους ωφελούμενους. Ωστόσο η σχετική διάταξη που κατατέθηκε στην Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει και δυνατότητα παράτασης (και επαύξησης) της έκπτωσης στην τιμή αντλίας και των επιδοτήσεων καυσίμων, για τους επόμενους μήνες.