ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Νέο “άλμα” σχεδόν 4% για το αργό υπό φόβο απώλειας… ρωσικού πετρελαίου

https://www.capital.gr/agores/3627951/neo-alma-sxedon-4-gia-to-argo-upo-fobo-apoleias-rosikou-petrelaiou

Citi: Τι σημαίνει το σοκ του πετρελαίου για την πορεία των μετοχών – Έρχεται sell-off ή ράλι;

Το “τέλμα” στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου, που συνέβαλε στο χθεσινό “άλμα” των τιμών άνω του 6%, οδήγησε σε νέα άνοδο το αργό την Τετάρτη, παρά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εκτροχίασε τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ισχυριζόμενος ότι το Κίεβο “αποκλίνει από όσα συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη”, προ εβδομάδων. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” -όπως την αποκαλεί η Ρωσία- θα συνεχιστεί.

Η εξέλιξη αυτή εξανέμισε εκ νέου τις όποιες ελπίδες είχαν καλλιεργηθεί για αποκλιμάκωση του πολέμου κάποια στιγμή σύντομα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τους φόβους για συνέχιση και ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και για ενδεχόμενα προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό, δίνοντας νέα ώθηση στις τιμές του αργού και οδηγώντας στο “άλμα” άνω του 6% εχθές.

Οι φόβοι αυτοί αποτέλεσαν το βασικό “καύσιμο” για την άνοδο των τιμών και την Τετάρτη, παρά την άνοδο που εμφάνισαν τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

Ειδικότερα, τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 9,4 εκατομμύρια βαρέλια, εξέλιξη που “εξηγείται εν μέρει από την απότομη και μη αναμενόμενη πτώση της δραστηριότητας διύλισης”.

Έτσι, το αργό τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Μαΐου, ενισχύθηκε κατά 3,65 δολάρια ή 3,6% και έκλεισε στα 104,25 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, το αργό τύπου Brent, παράδοσης Ιουνίου σημείωσε άνοδο 4%, προσθέτοντας 4,14 δολάρια και κλείνοντας στα 108,78 δολάρια το βαρέλι.

Είναι το υψηλότερο κλείσιμο και για τα δύο συμβόλαια από τις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

“Άλμα” σχεδόν 5% για το αμερικανικό φυσικό αέριο

Εν τω μεταξύ, άλμα κατέγραψε την Τετάρτη και το αμερικανικό φυσικό αέριο, με το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου να ενισχύεται κατά 4,8% και να κλείνει στα 6,887 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, έχοντας σκαρφαλώσει ενδοσυνεδριακά έως τα 7,025 δολάρια.

Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του φυσικού αερίου από τον Νοέμβριο του 2008.