ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Άλμα για το πετρέλαιο καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται για εμπάργκο

https://www.capital.gr/agores/3630806/alma-gia-to-petrelaio-kathos-i-germania-etoimazetai-gia-empargko

D. Roche (Independent Strategy): Έως και στα 120 δολάρια το αργό εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία

Με ισχυρά κέρδη που επανέφεραν τις τιμές πάνω από τα 105 δολάρια ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές το πετρέλαιο, μετά το δημοσίευμα που ανέφερε ότι η Γερμανία δεν αντιτίθεται πλέον στην επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό αργό.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Ιουνίου του Brent έκλεισε στα 107,59 δολάρια το βαρέλι με ράλι 2,16% η 2,27 δολαρίων, ενώ στο χαμηλό ημέρας είχε φτάσει να χάνει έως και 1,6 δολάρια.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI είδε το δικό του συμβόλαιο Ιουνίου να πραγματοποιεί άλμα 3,3% ή 3,34 δολαρίων, κλείνοντας στα 105,36 δολάρια το βαρέλι ανακάμπτοντας από τα 100,13 δολ. όπου είχε βρεθεί στο χαμηλό ημέρας.

Στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών η τιμή του αργού κινούταν εντός μικρών διακυμάνσεων και κυρίως με πτωτικές τάσεις, κάτι που άλλαξε όταν η WSJ ανέφερε ότι εκπρόσωποι του Βερολίνου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δήλωσαν ότι η χώρα δεν αντιτίθεται πλέον στην επιβολή εμπάργκο, αρκεί να της δοθεί χρόνος ώστε να εξασφαλίσει προμήθεια από άλλους παραγωγούς.

Το δημοσίευμα της WSJ ήρθε δύο ημέρες μετά τη δήλωση που έκανε ο αντικαγκελάριος της χώρας και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ελπίζει να έχει διακόψει κάθε εισαγωγή αργού από τη Ρωσία εντός λίγων ημερών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι ρωσικές εισαγωγές κάλυπταν περίπου το 33% των αναγκών της Γερμανίας σε πετρέλαιο, ένα μήνα πριν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είχε δηλώσει ότι είχαν περιοριστεί στο 25% και χτες έκανε λόγο για 12%.

Όπως σημειώνει ο John Kilduff της Again Capital LLC, “ως αποτέλεσμα, το πετρέλαιο από τον ελεύθερο κόσμο θα καταστεί πιο ακριβό και εκείνο του σιδηρούν παραπετάσματος θα χάσει παραπάνω αξία, οπότε θα διακινείται με μεγαλύτερη έκπτωση.”

Σύμφωνα άλλωστε με το Reuters που επικαλείται έγγραφο του υπ. Οικονομίας της Ρωσίας, η παραγωγή πετρελαίου της χώρας ενδέχεται να μειωθεί έως και 17% το 2022.

Παρά την υποχώρηση της παραγωγής που αναμένεται πάντως, η ομάδα του ΟΠΕΚ+ (που αποτελείται ΟΠΕΚ και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία) δεν αναμένεται να αυξήσει την παραγωγής της στην επερχόμενη συνεδρίαση της 5ης Μαΐου, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό άλμα των τιμών ήρθε εν μέσω ισχυρής ανόδου της αξίας του δολαρίου, με τον δείκτη DXY να φτάνει σε υψηλά 20 ετών σήμερα, κάτι που είθισται να λειτουργεί αποτρεπτικά και να πυροδοτεί πωλήσεις, δεδομένου ότι το αργό τιμολογείται στο αμερικανικό νόμισμα.