ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Αθ. Ακριβού: Αγορά καυσίμων – Πώς εξανεμίστηκε η κρατική επιδότηση

https://energypress.gr/news/ath-akrivoy-agora-kaysimon-pos-exanemistike-i-kratiki-epidotisi

Δεύτερο μεγάλο πονοκέφαλο φαίνεται πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και αυτός δεν είναι άλλος από τις τιμές των καυσίμων. Η κυβέρνηση μπορεί να έχει ποντάρει  και να έχει ρίξει όλο το βάρος της στα μέτρα για να «ξεφουσκώσουν»  οι λογαριασμοί ρεύματος, ενεργοποιώντας  αυξημένες επιδοτήσεις και ένα έμμεσο πλαφόν από τον Ιούλιο στη τιμή της χονδρικής της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δυστυχώς στην αγορά των καυσίμων το πρόβλημα διογκώνεται, με το ράλι να είναι πλέον καθημερινό.

Προφανώς και στις διεθνείς αγορές οι τιμές είναι υψηλές  και υπάρχει έντονη μεταβλητότητα, παρόλα αυτά μετά το σημείο των 114 δολαρίων στο βαρέλι  που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ  η πορεία είναι πτωτική με σκαμπανεβάσματα  γύρω από την περιοχή των 100 δολαρίων, δεν είδαμε και την ίδια πορεία στις τιμές της αντλίας, δηλαδή έστω μια μικρή αποκλιμάκωση. Τουναντίον, η πορεία στις αντλίες στη διάρκεια των προηγούμενων 7 ημερών  ήταν μόνο ανοδική.

Η πορεία των τιμών στην αντλία έχει ξεφύγει σπάζοντας καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η μέση τιμή της βενζίνης έχει φθάσει πλέον μια ανάσα από τα 2,18 ευρώ, ενώ το diesel στο 1,91 ευρώ με την κρατική επιδότηση των 15 λεπτών να χάνεται κάπου στο δρόμο.

Ενώ κατά την αρχή της κρατικής επιδότησης, περίπου στις 10 Απριλίου, η τιμή του πετρελαίου είχε «μαζέψει» κοντά στο 1,82 ευρώ/λίτρο, μέσα σε περίπου ένα μήνα πωλείται περίπου κατά 10 λεπτά ακριβότερη.

Για να το δούμε και λίγο με όρους τσέπης, στα 100 λίτρα δίνει κάποιος 10 ευρώ περισσότερα από ό,τι έδινε πριν ένα μήνα.

Σταθερή  αξία η Ελλάδα στα ακριβά καύσιμα

Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην όγδοη θέση μεταξύ των χωρών με τις ακριβότερες τιμές βενζίνης, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης καταλαμβάνει τη 16η θέση παγκοσμίως. Σύμφωνα λοιπόν με τον ιστότοπο  GlobalPetrolPrices.com, η Ελλάδα είναι η όγδοη ακριβότερη χώρα στον κόσμο, όσον αφορά στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης και στο diesel καταλαμβάνει την 16η θέση του σχετικού πίνακα ανάμεσα σε περισσότερα από 160 διαφορετικά κράτη.

Για την ιστορία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Petrol Prices, η μέση τιμή που καταγράφεται κατά μέσο όρο παγκοσμίως βρίσκεται στο 1,28 ευρώ/λίτρο ενώ στο πετρέλαιο κίνησης στο 1,25 ευρώ/λίτρο. Όσο αναφορά τις γειτονικές μας χώρες, στη Βουλγαρία η μέση τιμή της βενζίνης είναι στο 1,526ευρώ/λίτρο, στην Αλβανία στο 1,883 ευρώ/λίτρο, στην Τουρκία στο 1,28 ευρώ/λίτρο ενώ στη Βόρεια Μακεδονία στο 1,433 ευρώ/λίτρο.

(moneyreview.gr)