ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Πετρέλαιο: Νέα άνοδος του μπρεντ στα 115 δολάρια – Ο ρόλος της Κίνας

https://www.imerisia.gr/oikonomia/43136_petrelaio-nea-anodos-toy-mprent-sta-115-dolaria-o-rolos-tis-kinas

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά και σήμερα, μετά τη σημαντική χθεσινή αύξησή τους, αν και η Ουγγαρία συνεχίζει να απορρίπτει την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό από την ΕΕ.

Στις 9.00 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε 0,1%, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε και στις 11.30 ενισχυόταν 0,7% στα 114,89 δολάρια το βαρέλι. Χθες, η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε πάνω από 2% μετά το άλμα 4% που έκανε την Παρασκευή.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ δεν κατάφεραν χθες να πείσουν την Ουγγαρία να άρει το βέτο της για την επιβολή του εμπάργκο.

Αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου εντείνουν την προσπάθειά τους να αναπληρώσουν τα αποθέματα που συρρικνώθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η παραγωγή του αργού στο Τέξας και το Νέο Μεξικό, που είναι οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγοί στις ΗΠΑ, αναμένεται να αυξηθεί κατά 88.000 βαρέλια την ημέρα στο επίπεδο – ρεκόρ των 5,219 εκατ. βαρελιών τον Ιούνιο, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (ΕΙΑ).

Αναμένεται αύξηση της ζήτησης από την Κίνα

Ωστόσο, αναλυτές ανέφεραν ότι το γενικό κλίμα αναφορικά με τιμές παρέμεινε ανοδικό εν μέσω αισιοδοξίας ότι θα ανακάμψει η ζήτηση από την Κίνα, η οποία φαίνεται να χαλαρώνει τους περιορισμούς για τον κορονοϊού που έπληξαν την οικονομία της.

Η Σαγκάη κατάφερε σήμερα να επιτύχει το ορόσημο των τριών συνεχόμενων ημερών χωρίς κρούσμα COVID-19 εκτός των ζωνών που ήταν σε καραντίνα και παρουσίασε χθες το πιο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα έως τώρα για την έξοδο από τα lockdown που διέρχονται πλέον την έβδομη εβδομάδα.

Τις τιμές στηρίζει και η εντεινόμενη γεωπολιτική ένταση μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας καθώς η Σουηδία και η Φινλανδία θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, σημείωσε αναλύτρια της CMC Markets. «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από τη Ρωσία με την περαιτέρω μείωση της προσφοράς αερίου», είπε.

Με πληροφορίες από Reuters