ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πρόεδρος Βενζινοπωλών: Δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του πολέμου οι τιμές στα καύσιμα

https://energypress.gr/news/proedros-venzinopolon-den-einai-apotelesma-mono-toy-polemoy-oi-times-sta-kaysima

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε την άμεση ανάγκη μείωσης της φορολογίας στα καύσιμα προκειμένου αφενός να σταματήσει ο στραγγαλισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αφετέρου να μην χάνει το Δημόσιο τεράστια έσοδα από την «διαρροή» καταναλωτών στις γειτονικές χώρες.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «Δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του πολέμου αυτές οι τιμές. Έχουμε 16 μήνες ενεργειακή κρίση, σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα. Μας βρήκε τον Φεβρουάριο ο πόλεμος σε ιστορικά υψηλά. Ποιος να φανταζόταν ότι τα 1,9 ευρώ … θα φτάσουν τα 2,4 ευρώ στη μέση τιμή πανελλαδικά για την αμόλυβδη; Είναι εξωπραγματική αυτή η τιμή, δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να βρεθεί λύση, άμεσα. Έχουμε σοβαρά προβλήματα, πρώτα οι καταναλωτές, δεύτερον εμείς οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο, μετά όλη η οικονομία. Αν δεν βρεθεί λύση, ευρωπαϊκή ή παγκόσμια, πρέπει άμεσα, στο άμεσο μέλλον, δηλαδή “χτες”, να βρεθεί λύση ελληνική. Αυτό το ράλι τιμών δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Στην συνέχεια, εξήγησε ότι «με 70 λεπτά Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης συν κάποιους άλλους ανελαστικούς φόρους συν όλο το ποσό μαζί με το ΦΠΑ του 24%, μας φέρνει στα 2,4 ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά. Και έχουμε συνεχείς αυξήσεις. Έχει πάρει επιπλέον 7,4 λεπτά η τιμή της αμόλυβδης την τελευταία εβδομάδα. Δηλαδή 74 ευρώ στα 1.000 λίτρα».

«Τα προβλήματα είναι πολλά, όσο είναι ακριβό το καύσιμο. Καθημερινά φεύγουν από την βόρεια Ελλάδα κυριολεκτικά χιλιάδες αυτοκίνητα και πηγαίνουν σε Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Τουρκία. Στις Καστανιές του Έβρου προς την Τουρκία πάνω από 1.000 αυτοκίνητα την ημέρα περνούν και βάζουν καύσιμα. Για κάθε λίτρο που αγοράζεται εκτός Ελλάδας, χάνει το κράτος 1,2 ευρώ. Είναι τεράστια η εκροή», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ανέφερε πως «Όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί λένε “δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος”, το έχουμε ακούσει και από τον πρωθυπουργό», συνέχισε, αλλά ο ίδιος παρέθεσε το εξής παράδειγμα: «πέρυσι τέτοια εποχή, με τιμή 1,6-1,65 ευρώ στο λίτρο αμόλυβδης, εμείς αποδίδαμε ΦΠΑ περίπου 12 λεπτά ανά λίτρο. Φέτος, με 2,4 ευρώ τιμή αμόλυβδης, αποδίδουμε 24-25 λεπτά… στα 1.000 λίτρα το κράτος παίρνει 120-130 ευρώ παραπάνω ΦΠΑ».

Σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο πολύ υψηλών τιμών διεθνώς, δεν είναι διαφορετική μόνο η ισοτιμά δολαρίου-ευρώ, όπως υπογράμμισε ο κ. Κιούσης καθώς «Δεν είχαμε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 700 ευρώ στα 1.000 λίτρα. Αυτό έγινε στο πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο και το 2017. Και ΦΠΑ είχαμε αρχικά 13%, μετά 17%, 19%, τώρα έχουμε 24%. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τα 2,4 ευρώ ανά λίτρο πανελλαδικά».

(tvxs.gr)