ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ουγγαρία: Φθηνότερη η βενζίνη για τους ντόπιους – Έντονη αντίδραση της ΕΕ

https://energypress.gr/news/oyggaria-fthinoteri-i-venzini-gia-toys-ntopioys-entoni-antidrasi-tis-ee

Οι οδηγοί εκτός Ουγγαρίας πρέπει να πληρώνουν περίπου 60-70% περισσότερο για καύσιμα στη χώρα από ότι οι ντόπιοι, μετά από μια κίνηση της κυβέρνησης να περιορίσει τις μειωμένες τιμές στα οχήματα με εγχώρια άδεια κυκλοφορίας.

Η πολιτική, που εισήχθη τον περασμένο μήνα, έχει πυροδοτήσει μια διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι δημοφιλής στους Ούγγρους που παλεύουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

H λιανική τιμή των καυσίμων έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ σε πολλές χώρες, ωθώντας τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ενισχύσουν τις επιδοτήσεις ή να μειώσουν τους φόρους για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την οικονομική πίεση.

Η Ουγγαρία περιόρισε τις τιμές των καυσίμων στα μέσα Νοεμβρίου και πρόσθεσε πλαφόν σε ορισμένα βασικά τρόφιμα τον Φεβρουάριο. Ως εκ τούτου οι φθηνότερες τιμές στα καύσιμα οδήγησαν χιλιάδες Σλοβάκους πολίτες να περνούν τα σύνορα προς την ουγγρική πόλη Έστεργκομ για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ, όμως το νέο μέτρο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έβαλε τέλος σε αυτόν τον «τουρισμό καυσίμων».

Αυτές τις μέρες τα τοπικά πρατήρια καυσίμων στο Έστεργκομ εξυπηρετούν κυρίως Ούγγρους αυτοκινητιστές. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν, επεσήμανε πως η Ουγγαρία θα πρέπει να αναστείλει την τιμολόγηση των καυσίμων που εισάγουν διακρίσεις σε βάρος οχημάτων με ξένες πινακίδες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθεί στα δικαστήρια. «Πρόκειται για μια εξαιρετική κατάσταση και πρέπει να κάνουμε ό,τι απαιτούν τέτοιες καταστάσεις», απάντησε ο Όρμπαν.

(Οικονομικός ταχυδρόμος)