ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Που θα πάνε οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου – Οι εκτιμήσεις των οίκων και τα ακραία σενάρια

https://energypress.gr/news/poy-tha-pane-oi-times-petrelaioy-kai-fysikoy-aerioy-oi-ektimiseis-ton-oikon-kai-ta-akraia

Το προηγούμενο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας μια σειρά από εκθέσεις για την διακύμανση της τιμής του πετρελαίου, με εντελώς αντικρουόμενες προβλέψεις και σενάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εύρος των προβλέψεων για την τιμή ξεκινά από τα 45 δολάρια, σε περίπτωση που επαληθευτεί το σενάριο της ακραίας ύφεσης, και φτάνει μέχρι τα 380 δολάρια το βαρέλι, σε περίπτωση που υπάρξει πλήρης διακοπή της προμήθειας ρωσικού πετρελαίου. Αλλά ακόμη και τα πιο πιθανά σενάρια των οίκων έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εκθέσεις της Citi και της Goldman Sachs, με την πρώτη να προβλέπει υποχώρηση των τιμών και τη δεύτερη περαιτέρω άνοδο.

Fitch

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Fitch Solutions, η τιμή για το πετρέλαιο Brent αναμένεται να κινηθεί το 2022 κατά μέσο όρο στα 105 δολάρια το βαρέλι, το 2023 στα 100 δολάρια το βαρέλι, το 2024 στα 88 δολάρια το βαρέλι και το 2026 στα 85 δολάρια το βαρέλι. Η τελευταία πρόβλεψη του οίκου έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω καθώς προηγουμένως η Fitch Solutions έβλεπε μέση τιμή για το 2022 στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Στο report η Fitch Solutions σημειώνει ότι οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα δεχθούν ισχυρή πίεση στο δεύτερο μισό του έτους καθώς πλησιάζει η μερική απαγόρευση της Ε.Ε. που θα τεθεί σε εφαρμογή από το Δεκέμβριο.

Goldman Sachs vs Citi

Το προηγούμενο διάστημα πάντως είδαν το φως της δημοσιότητας δύο εντελώς αντικρουόμενα reports, ενδεικτικό του πόσο ρευστή αλλά και δύσκολα προβλέψιμη είναι η αγορά. Ο λόγος για τις εκθέσεις της Goldman Sachs και της Citi, με την πρώτη να βλέπει νέα εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου προς τα πάνω, την ίδια στιγμή που η Citi από την πλευρά της βλέπει σημαντική υποχώρηση των τιμών σε διάστημα ενός έτους από σήμερα.

Ενώ λοιπόν η Citi προβλέπει ότι η τιμή του πετρελαίου θα πέσει στα 65 δολάρια μέχρι το τέλος του 2022, η Goldman Sachs από την πλευρά της εκτιμά ότι η τιμή του αργού μπορεί να φτάσει έως και τα 140 δολάρια τους επόμενους έξι μήνες. Μάλιστα η Goldman Sachs αναφέρει ότι ενώ η τιμή είναι “τρομακτικά υψηλή αυτή τη στιγμή” παρά ταύτα συνιστά ευκαιρία για τους επενδυτές να αγοράσουν καθώς ακόμη έχει πολύ δρόμο μπροστά της να ανεβεί.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Citi η τιμή του αργού θα υποχωρήσει κατά 56% στον επόμενο ένα χρόνο και έξι μήνες, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών (102 δολάρια όταν βγήκε το report). Ο οίκος αποδίδει την εκτίμησή του για πτώση της τιμής στις μειωμένες επενδύσεις στη αγορά πετρελαίου και κυρίως στην πρόβλεψη για παγκόσμια ύφεση.

Άνοδο των τιμών περιμένει και η UBS, προβλέποντας για το Brent τιμή στα 125 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα μέσα του 2023

Ακραία σενάρια

Η πολιτική αβεβαιότητα γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, φέρνει στο προσκήνιο ακόμη και ακραία σενάρια για τις τιμές.

Ενδεικτικές των ανησυχιών είναι οι προβλέψεις της JP Morgan για τιμή του πετρελαίου στα 300 δολάρια ή ακόμη και στα 380 δολάρια το βαρέλι εάν υπάρξει πλήρης διακοπή της ρωσικής προμήθειας και για τιμή του φυσικού αερίου στα 200 ευρώ/MWh σε περίπτωση που υπάρξει περιορισμός της ρωσικής ροής. Υπενθυμίζεται ότι πριν την κρίση του 2021 η τιμή του αερίου ήταν μόλις στα 20 ευρώ/MWh.

Στον αντίποδα σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα ακραία σενάρια για παγκόσμια ύφεση της οικονομίας, η Citi βλέπει την τιμή του πετρελαίου να πέφτει έως και στα 45 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα τέλη του 2023. Πάντως η τράπεζα δίνει σε αυτό το σενάριο πιθανότητα μόνο 10%.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)