ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Η Βουλγαρία πληρώνει 13 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο καυσίμου που αγοράζουν οι πολίτες

 

Από το Σάββατο (9 Ιουλίου) η Βουλγαρία πληρώνει 13 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο της τιμής των καυσίμων που αγοράζουν οι πολίτες στα πρατήρια καυσίμων.

Πρόκειται για μια κρατική ενίσχυση προς τους πολίτες λόγω του πληθωρισμού. Η τιμή του καυσίμου Α95 στη Βουλγαρία είναι 1,72 ευρώ. Οι περισσότερες από τις μεγάλες αλυσίδες βενζινάδικων ανακοίνωσαν ότι θα παρέχουν την έκπτωση μαζί με τις εκπτώσεις που δίνουν στους τακτικούς πελάτες τους.

Θα δοθεί αποζημίωση 13 λεπτών του ευρώ για τη φόρτιση αυτοκινήτων – κατηγορίας Μ1, μοτοποδηλάτων ή μοτοσικλετών κατηγορίας L. Το όχημα πρέπει να ανήκει σε ιδιώτες και όχι σε επιχειρήσεις. Η έκπτωση δίνεται για το φθηνότερο καύσιμο. Δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά την ποσότητα καυσίμου και τον αριθμό των ανεφοδιασμών. Η έκπτωση ισχύει όταν το αυτοκίνητο είναι γεμάτο με καύσιμα. Τα άτομα δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για την πλήρωση σωλήνων.

Η ενίσχυση θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους ή μέχρι να εξαντληθούν τα 75 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται γι’ αυτήν.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Ένωσης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Ζίβονταρ Τερζίεφ, δήλωσε στο bTV ότι «για το καλοκαίρι οι τιμές έχουν σταματήσει να αυξάνονται, ίσως δούμε μείωση». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό εξαρτάται από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αν περιορίσει τις προμήθειες πετρελαίου και τελικών προϊόντων ή αν συνεχίσει να σφίγγει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, οι τιμές θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται.»

Η αποζημίωση ρυθμίστηκε με αλλαγές στον νόμο περί προϋπολογισμού. Υιοθετήθηκαν επίσης δύο φορολογικές μειώσεις ειδικά για το προπάνιο-βουτάνιο, μηδενικός φόρος εισοδήματος και ο ΦΠΑ μειώθηκε από 20% σε 9%.