ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

“Πτώση” διεθνώς για την τιμή της βενζίνης αυξάνει τα αποθέματα

https://energypress.gr/news/ptosi-diethnos-gia-tin-timi-tis-venzinis-ayxanei-ta-apothemata

Η ξαφνική πτώση των παγκόσμιων τιμών της βενζίνης τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει πλήξει τα κέρδη των διυλιστηρίων, αυξάνοντας τα αποθέματα σε βασικούς εμπορικούς κόμβους σε όλο τον κόσμο, ενώ οι επικείμενες εξαγωγές από την Κίνα και την Ινδία αυξάνουν επίσης την πίεση στα αυξανόμενα αποθέματα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Τα διυλιστήρια θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή βενζίνης για να διασφαλιστούν από τις απώλειες και να στραφούν στην παραγωγή πιο κερδοφόρων καυσίμων, λένε οι έμποροι, αλλά η καλοκαιρινή ζήτηση πλήττεται επίσης από τις υψηλές τιμές στις αντλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, καθώς και από την αστάθεια και τη χαλάρωση της εποχικής ζήτησης σε ορισμένα μέρη της Ασίας.

Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των αποθεμάτων από τη Σιγκαπούρη έως το Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αντιβέρπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με εμπόρους, αναλυτές και στοιχεία αποθεμάτων.

Ο κορυφαίος εξαγωγέας καυσίμων της Ασίας, η Formosa Petrochemical Corp (6505.T) της Ταϊβάν, θα μπορούσε να μειώσει τους ρυθμούς λειτουργίας στις μονάδες καταλυτικής πυρόλυσης με ρευστά κατάλοιπα (RFCC), οι οποίες λειτουργούν τώρα σε πλήρη δυναμικότητα, κατά 5% τις επόμενες εβδομάδες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, προϊόντα – παράγωγα της βενζίνης  ήταν περίπου 8,5 εκατομμύρια bpd, ή περίπου 7,6% χαμηλότερα από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές spot της βενζίνης στο λιμάνι της Νέας Υόρκης έχουν μειωθεί στα 3,35 δολάρια στα μέσα Ιουλίου από 4,43 δολάρια ανά γαλόνι τον Ιούνιο, δήλωσαν οι έμποροι.

“Τα διυλιστήρια πρέπει να ανησυχούν για τις μεγάλες συσσωρεύσεις αποθεμάτων κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής οδηγικής περιόδου και δεν θα με εξέπληττε να δω άλλο ένα χτύπημα στο ποσοστό χρήσης των διυλιστηρίων στην έκθεση της επόμενης εβδομάδας”, δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής προθεσμιακών συμβολαίων ενέργειας στη Mizuho.

Στην Ευρώπη, τα στοιχεία κυκλοφοριακής συμφόρησης από τον όμιλο δεδομένων πλοήγησης TomTom υποδηλώνουν ότι η ζήτηση καυσίμων στις πόλεις έχει αρχίσει να μειώνεται.

Τα αποθέματα έχουν επίσης αυξηθεί αντανακλώντας την τάση αυτή.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 2,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Euroilstock.

Οι αναλυτές της Citi, ωστόσο, αναμένουν ότι τα περιθώρια διύλισης θα ενισχυθούν και πάλι στο τέταρτο τρίμηνο, λόγω της ενίσχυσης της ζήτησης από την πιθανή μετατροπή του φυσικού αερίου σε πετρέλαιο στην Ευρώπη και την περαιτέρω μείωση των ρωσικών εξαγωγών ντίζελ από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.