«Χρυσός» τα καύσιμα στην Ευρώπη – Η Ελλάδα έχει την ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ [infographic]

https://eleftherostypos.gr/oikonomia/chrysos-ta-kafsima-stin-evropi-i-ellada-echei-tin-akrivoteri-venzini-stin-ee-infographic

«Χρυσός» τα καύσιμα στην Ευρώπη  Η Ελλάδα έχει την ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ [infographic]

Παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις μέσω μειώσεων του ΦΠΑ και των Eιδικών Φόρων Κατανάλωσης που έχουν πραγματοποιήσει οι κυβερνήσεις, οι τιμές καυσίμων κίνησης βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, η Ελλάδα είναι ακριβότερη χώρα της Ε.Ε. στην τιμή της βενζίνης (euro 95), ενώ στην τιμή του ντίζελ η τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη κοντά στομ μέσο κοινοτικό όρο.

Οι διαφορές εντός της κοινοτικής επικράτειας είναι σημαντικές. Η τιμή της βενζίνης κυμαίνεται από 1,22 ευρώ/λίτρο (Ουγγαρία) μέχρι 2,34 ευρώ/λίτρο (Ελλάδα) και του πετρελαίου ντίζελ από 1,21 ευρώ /λίτρο (Μάλτα) μέχρι 2,44 ευρώ/λίτρο (Σουηδία). Στην Ελλάδα η τιμή του ήταν την παραπάνω ημερομηνία 2,10 ευρώ/λίτρο.

Ο μέσος όρος της τιμής βενζίνης στην Ε.Ε. ήταν 1,93 και του ντίζελ 1,94 ευρώ/λίτρο και στην ευρωζώνη 1,98 ευρώ και για τα δύο.

Εκπτώσεις

Στις μεγάλες χώρες-μέλη, οι κυβερνήσεις παράλληλα με τις μειώσεις των φόρων ασκούν μεγάλες πιέσεις στις πετρελαϊκές εταιρίες (με την απειλή της φορολόγησης των υπερκερδών) να προχωρήσουν σε εκπτώσεις.

Για παράδειγμα, στη Γαλλία η Τotal ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο θα μειώσει τις τιμές στα πρατήριά της κατά 20 λεπτά το λίτρο, έναντι έκπτωσης 10 λεπτών που ισχύει σήμερα και για όσο διαρκεί η κρίση. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με νέα παρέμβαση της κυβέρνησης, αναμένεται να οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών στην αντλία από 18 λεπτά σήμερα σε 30 λεπτά τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, με τις δύο παρεμβάσεις και για τους δύο προαναφερόμενους μήνες η τιμή σε ορισμένα πρατήρια θα υποχωρήσει στο 1,50 ευρώ/λίτρο.