ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Συμφωνία ΟΠΕΚ+ για αύξηση παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο – Κινούνται πτωτικά οι τιμές του αργού

https://energypress.gr/news/symfonia-opek-gia-ayxisi-paragogis-kata-100000-varelia-imerisios-ton-septemvrio-kinoyntai

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε μια μικρή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου την Τετάρτη, μετά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων καταναλωτών για μεγαλύτερη προσφορά, σύμφωνα με την WSJ, αλλά η συμβολική αυτή κίνηση αναμένεται να έχει ελάχιστο αντίκτυπο στις τιμές του αργού.

Ο Οργανισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας βρισκόταν υπό κάποια πίεση, μετά τη δήλωση του προέδρου Μπάιντεν, ότι αναμένει από το Ριάντ να συμβάλει στην ενίσχυση των παγκόσμιων προμηθειών, μετά από ένα ταξίδι υψηλού προφίλ στο βασίλειο τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ πρέπει να συντονίσει το σχέδιο παραγωγής του με τη Ρωσία, στα πλαίσια του ΟΠΕΚ+ και καθώς Μόσχα προτιμά τις υψηλές τιμές.

Στην έκτη συνάντησή τους, τα μέλη του  ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να αυξήσουν τη συλλογική τους παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, δήλωσαν οι εκπρόσωποι.

Η συμμαχία τον Ιούνιο είχε συμφωνήσει να αυξήσει την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πριν από αυτό, ο ΟΠΕΚ+ προέβη σε μηνιαίες αυξήσεις κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την αύξηση της παραγωγής σε επίπεδα προ-πανδημίας. Η συμφωνία αυτή λήγει τον Αύγουστο, αν και πολλά μέλη παράγουν κάτω από τις ποσοστώσεις που τους αναλογούν.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες εκτοξεύτηκαν στα ύψη καθώς τα λουκέτα του Covid-19 υποχώρησαν και η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε, έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη. Η πτώση έχει εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που είχαν σημειωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Με την ανακοίνωση της απόφασης τα συμβόλαια του αργού αντέδρασαν. Το Brent μειώνεται κατά 2% στα 98,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό είδε μείωση 2,2% στα 92,3 δολάρια.