ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Νοθεία στα καύσιμα: Γεμίζουν χαλασμένα αυτοκίνητα τα συνεργεία – Πόσο κοστίζει πιθανή ζημιά

https://www.newsit.gr/ellada/notheia-sta-kaysima-gemizoun-xalasmena-aytokinita-ta-synergeia-poso-kostizei-pithani-zimia/3580931/amp/

15.08.2022 | 15:02

Νοθεία στα καύσιμα: Γεμίζουν χαλασμένα αυτοκίνητα τα συνεργεία – Πόσο κοστίζει πιθανή ζημιά

Η νοθεία στα καύσιμα προκαλεί σοβαρές ζημιές στα αυτοκίνητα, με μερικά από αυτά να «μένουν» μέχρι και λίγα μέτρα μακριά από τα πρατήρια και το φαινόμενο να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, παράλληλα με τις αυξημένες τιμές στα πρατήρια.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα καλεί το κράτος να «ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της νοθείας» στα καύσιμα, αφού η ζημιά που θα προκαλέσει σε ένα όχημα μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 1.000 ευρώ.

«Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν σταθερά το δικό τους πρατήριο. Φθηνή βενζίνη δεν υπάρχει», ανέφερε η κ. Ζάγκα και τόνισε ότι είναι σημαντικό οι οδηγοί να κρατούν τις αποδείξεις ώστε με το που εμφανίζει πρόβλημα το αυτοκίνητο, να καλούν τόσο την αστυνομία όσο και τη γραμμή 1520 για να καταγγείλουν τη νοθεία.

Τα συνεργεία, πλέον, γεμίζουν με χαλασμένα αυτοκίνητα από νοθευμένα καύσιμα, με τον τεχνικό σύμβουλο αυτοκινήτων, Ιορδάνη Παππά, να εξηγεί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι οι συνηθέστερες βλάβες εμφανίζονται σε αντλία βενζίνης, ρεζερβουάρ, μπεκ ακόμα και στον ίδιο τον κινητήρα.

Από τη μεριά του, ο μηχανικός αυτοκινήτων, Άρης Γεωργάλης, τόνισε ότι την πρώτη φορά που θα μπει νοθευμένο καύσιμο στο αυτοκίνητο, μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα που θα εξασθενήσουν όσο το αυτοκίνητο κινείται, αλλά τη δεύτερη φορά μπορεί να χαλάσει τελείως.

Ενδεικτικά, το κόστος βλάβης στα οχήματα που κινούνται με βενζίνη ξεκινά από τα 500 ευρώ ενώ σε αυτά που κινούνται με πετρέλαιο, μπορεί να φτάσουν και τα 5.000 ευρώ. «Το αμάξι αρχίζει να χάνει τις στροφές του, δεν ακούει στο γκάζι, ανάβει λαμπάκι», σημειώνει ο τεχνικός σύμβουλος αυτοκινήτων.