ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Στην Ισπανία η μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ στην τιμή της βενζίνης

https://energypress.gr/news/stin-ispania-i-megalyteri-ayxisi-stin-ee-stin-timi-tis-venzinis

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι τιμές της βενζίνης στην Ισπανία αυξήθηκαν απότομα, φθάνοντας στο αποκορύφωμά τους στα τέλη Ιουνίου με το λίτρο βενζίνης και το λίτρο ντίζελ να ξεπερνούν τα 2,1 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του EU Oil Bulletin που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (18 Αυγούστου), ένα λίτρο βενζίνης 95 οκτανίων πωλήθηκε στην Ισπανία κατά μέσο όρο στα 1,797 ευρώ, με μείωση 15,6% από την κορύφωση του Ιουνίου, ανέφερε η οικονομική εφημερίδα Cinco Días.

Στην περίπτωση του ντίζελ, η μείωση της τιμής από τα μέγιστα (2,1 ευρώ την εβδομάδα της 27ης Ιουνίου) ήταν 14% για να φθάσει τα 1,806 ευρώ τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση, η τιμή της βενζίνης και του ντίζελ στην Ισπανία εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, οπότε υπάρχουν ακόμη περιθώρια διόρθωσης των τιμών, τόνισαν οι ειδικοί.

Το βαρέλι του πετρελαίου Brent σημειώνει πτώση εδώ και αρκετές εβδομάδες και ήδη διαπραγματεύεται στα 95 δολάρια, κάτω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του EU Oil Bulletin.

Η βενζίνη είναι κατά 12,9% ακριβότερη από ό,τι στην αρχή του πολέμου (20,6 λεπτά ανά λίτρο), ενώ το ντίζελ είναι 22,1% ακριβότερο (32,7 λεπτά).

Αποκλίσεις στην ΕΕ

Σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Ισπανία έχει καταγράψει τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου από τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Ισπανία είναι η χώρα της ΕΕ όπου οι τιμές του ντίζελ έχουν αυξηθεί περισσότερο και οι τιμές της βενζίνης έχουν μειωθεί λιγότερο.

Οι τιμές της βενζίνης βρίσκονται κοντά στα προπολεμικά επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ (μόνο 3,7% πάνω) και είναι ήδη χαμηλότερες στην Ιταλία (-4,4%), τη Γερμανία (-2,1%) και τη Γαλλία (-0,8%). Από την άλλη πλευρά, οι τιμές λιανικής στην Ισπανία είναι 12,9% πάνω.

Μια ασύμμετρη κίνηση που έχει κάνει την τιμή ενός λίτρου βενζίνης 95 οκτανίων στην Ισπανία (1,797 ευρώ) να είναι πλέον ακριβότερη από ό,τι στη Γαλλία (1,779 ευρώ), την Ιταλία (1,770 ευρώ), τη Γερμανία (1,767 ευρώ) και ακόμη και από το μέσο όρο της ΕΕ (1,774 ευρώ).

Οι μεγάλοι ωφελημένοι από αυτόν τον πληθωριστικό κύκλο ήταν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της ΕΕ (Shell, Total Energies, Equinor, Eni, Repsol ή BP), οι οποίες εκτόξευσαν τα συνολικά τους κέρδη κατά 79% το πρώτο εξάμηνο του έτους στα 53.607 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες από τις εταιρείες σχεδόν τριπλασίασαν τα κέρδη τους σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με εξαίρεση την BP, ανέφερε η Cinco Días.

(Euractiv.gr)