Άλμα 3,7% για το αργό, υποχώρησε 5% το φυσικό αέριο

https://www.capital.gr/agores/3654086/alma-3-7-gia-to-argo-upoxorise-5-to-fusiko-aerio

144691316144691316

Ισχυρά κέρδη σημείωσε την Τρίτη το αργό, αντιδρώντας στις βαριές απώλειες της Δευτέρας και μετά τις διαβεβαιώσεις του OPEC ότι θα παρέμβει για να επαναφέρει την ισορροπία στην αγορά στην περίπτωση που το Ιράν επιστρέψει στις παγκόσμιες αγορές.

Πηγές του OPEC ανέφεραν σήμερα στο Reuters ότι αν και δεν υπάρχει προγραμματισμός για άμεσες περικοπές στην παραγωγή, οι περικοπές αυτές θα μπορούσαν να συμπέσουν με την επιστροφή του Ιράν στις παγκόσμιες αγορές, εφόσον η Τεχεράνη καταλήξει σε συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου κέρδισε 3,38 δολ ή 3,7% και έκλεισε στα 93,74 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 3,74 δολ. ή 3,9% στα 100,22 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures  του Λονδίνου.Ο OPEC έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε περικοπές στην παραγωγή του αν η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στις αγορές.

Ο Οργανισμός ανησυχεί ότι η αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 θα φέρει επιπλέον όγκους πετρελαίου στην αγορά την ίδια στιγμή που η ζήτηση υποχωρεί λόγω της επιβράδυνσης των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη εν μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και των ακραίων πληθωριστικών πιέσεων.

Στο μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν μετά το χθεσινό τους άλμα σε υψηλό 14 ετών. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου έχασε 49 cents ή 5% και έκλεισε στα 9,193 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.