ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Άλμα 4,2% για το αργό

https://www.capital.gr/agores/3655039/alma-4-2-gia-to-argo

119986733

Ράλι σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα καθώς εντείνονται οι εκτιμήσεις ότι ο OPEC+ προετοιμάζεται για τη μείωση της παραγωγής του στην περίπτωση που το Ιράν καταλήξει σε συμφωνία με τις δυτικές δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επιστροφή του στις παγκόσμιες αγορές.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου πρόσθεσε 3,95 δολ. ή 4,2% και έκλεισε στα 97,01 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τις 29 Ιουλίου.

Το Brent Οκτωβρίου, στο μεταξύ, σκαρφάλωσε 4,10 δολ. ή 4,1% στα 105,09 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 3,92 δολ. ή 4% στα 102,93 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου πέρασαν σε ανοδική τροχιά την προηγούμενη εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας για το ενδεχόμενο περικοπών στην παραγωγή εάν επιτευχθεί η αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επιστροφή της Τεχεράνης στις παγκόσμιες αγορές.

Ανοδική ώθηση στις τιμές έδωσαν και οι ταραχές στη Λιβύη που απειλούν να διαταράξουν και πάλι τις προμήθειες. Η Λιβύη γνώρισε τις προηγούμενες ημέρες τις χειρότερες συγκρούσεις των τελευταίων ετών.