ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Κατρακύλα άνω του 5% για το πετρέλαιο μετά το ράλι της Δευτέρας

https://www.capital.gr/agores/3655248/katrakula-ano-tou-5-gia-to-petrelaio-meta-to-rali-tis-deuteras

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων έκλεισε το αργό λόγω EIA

Στο βαθύ κόκκινο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι τιμές του πετρελαίου στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφωθεί για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και τη ζήτηση ενέργειας εν μέσω της επιθετικής στροφής των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη σε πιο αυστηρές νομισματικές πολιτικές για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου έχασε 5.37 δολ. ή 5,5% και έκλεισε στα 91,64 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 22 Αυγούστου. Οι τιμές κέρδισαν 4,2% τη Δευτέρα οδηγώντας το συμβόλαιο στο υψηλότερο κλείσιμο από τα τέλη Ιουλίου.

Το Brent Οκτωβρίου στο μεταξύ υποχώρησε 5,78 δολ. ή 5,5% στα 99,31 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures, επίσης το χαμηλότερο από τις 22 Αυγούστου, μετά το άλμα της Δευτέρας κατά 4,1%.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Νοεμβρίου έχασε 5,09 δολ. ή σχεδόν 5% και έκλεισε στα 97,84 δολ. το βαρέλι.

Ένα μπαράζ δηλώσεων από κεντρικούς τραπεζίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχει κάνει σαφές ότι η στροφή σε πιο περιοριστικές πολιτικές θα συνεχιστεί τους επόμενους για να αντιμετωπιστεί ο ξέφρενος πληθωρισμός, παρά τους κινδύνους για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Οι αναλυτές προειδοποιούν πλέον για τον κίνδυνο της ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, κάτι που θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη ζήτηση των καυσίμων.

Η σημερινή κατρακύλα τερματίζει το ράλι των προηγούμενων ημερών που πυροδότησαν οι φόβοι για την ήδη περιορισμένη προσφορά στις παγκόσμιες αγορές, με την Σαουδική Αραβία να αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περικοπών στην παραγωγή από τον OPEC+.

Αυτό αφορούσε πάντως περισσότερο την περίπτωση επαναφοράς του Ιράν στην αγορά, ενδεχόμενο που δείχνει να απομακρύνεται καθώς η Τεχεράνη δήλωσε σήμερα ότι δεν θα δεχτεί τις “υπερβολικές απαιτήσεις” του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA).

Την ίδια στιγμή, μια πηγή από τον OPEC+ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι ο OPEC και οι σύμμαχοι του δεν συζητούν αυτή την στιγμή την πιθανότητα περικοπών στην παραγωγή.

Παράλληλα, η παραγωγή του Ιράκ – του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα του ΟΠΕΚ – δεν έχει επηρεαστεί προς το παρόν από τις πολιτικές αναταραχές στη χώρα, όπως φοβόταν η αγορά.