Σκυλακάκης: Κίνητρα για αντικατάσταση του αερίου με πετρέλαιο για τη θέρμανση των νοικοκυριών

https://energypress.gr/news/skylakakis-kinitra-gia-antikatastasi-toy-aerioy-me-petrelaio-gia-ti-thermansi-ton-noikokyrion

Για τα μέτρα σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο αλλά και το πλάνο της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση μίλησε στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα για τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ότι θα δοθούν κίνητρα για υποκατάσταση του φυσικού αερίου και τόνισε ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση θα στηριχθεί σε κίνητρα εξοικονόμησης, υποκατάστασης και βοήθεια με διαβαθμίσεις σε όλους.

Ο κ. Σκυλακάκης, παραδέχτηκε ότι η “στροφή” στο πετρέλαιο από φυσικό αέριο δεν είναι εύκολο να γίνει, ωστόσο όπως σημείωσε αυτοί που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό, θα υπάρχουν κίνητρα αν έχουν καυστήρες να χρησιμοποιούν καυστήρες.

Ωστόσο, αποκάλυψε ότι για την «στροφή» στο πετρέλαιο θα υπάρχουν κίνητρα και υπογράμμισε πως ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερη επιδότηση στο πετρέλαιο αν αποτελέσει το κύριο μέσο θέρμανσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμα ότι αναμένεται διεθνής ύφεση, ωστόσο όπως είπε η ελληνική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, αλλά θα μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Τόνισε πάντως, πως στην κυβέρνηση δεν προβλέπουν ότι θα πάμε σε χειμώνα με «τρελές» τιμές καυσίμων. «Το κλειδί στον επόμενο χειμώνα λέγεται φυσικό αέριο».

Σχετικά με τις επιχειρήσεις ανέφερε ότι ενεργειακό κόστος επηρεάζει και αυτές. «Το ενεργειακό κόστος μπαίνει σε κάθε επιχείρηση. Η πίεση στα εισαγόμενα είναι υπαρκτός. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για το χειρότερο», ή εκμεταλλεύονται την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις.

Επίσης, αποκάλυψε ότι επιδόματα που θα καταργηθούν λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών θα επανεξεταστούν, ενώ επισήμανε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης.

(ot.gr)