ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ν. Ρογκάκος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το επίδομα θέρμανσης

https://energypress.gr/news/n-rogkakos-ola-osa-prepei-na-gnorizete-gia-epidoma-thermansis

Ανακούφιση σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά αναμένεται να δώσει η επιδότηση 25 λεπτών που θα στοχεύει στην αντλία και αναμένεται να ρίξει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στο 1,30 ευρώ.

Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των πρατηριούχων και η τιμή του πετρελαίου κάνει εκκίνηση στο 1,60 ευρώ, τότε χωρίς την ενίσχυση, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν θα κατάφερναν να σηκώσουν το βάρος.

Επιπλέον, η επιδότηση θα είναι διπλή και σε ορισμένες περιπτώσεις τριπλή για όσους χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους. Δηλαδή, στην περίπτωση που κάποιο νοικοκυριό χρησιμοποιούσε το περυσινό διάστημα κλιματιστικά για τη θέρμανση του και φέτος χρησιμοποιήσει πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβει διπλάσιο επίδομα από αυτό που δικαιούται με βάση τα εισοδηματικά όρια που έχουν τεθεί.

Παράλληλα, διπλάσιο επίδομα θα λάβουν και όσοι μέχρι πέρυσι ήταν εκτός επιδόματος καθώς τα εισοδήματα τους ήταν υψηλότερα από τα όρια που είχε θέσει, αλλά φέτος εντάσσονται μετά τη διεύρυνση τους

Η πρώτη επιδότηση θα ακολουθεί το μοντέλο της μείωσης που έγινε για το πετρέλαιο κίνησης και θα εφαρμόζεται στην αντλία και θα αγγίζει συνολικά τα 250 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το επίδομα θέρμανσης θα αφορά φέτος περισσότερους δικαιούχους, καθώς έχουν διευρυνθεί τα κριτήριά του και το κονδύλι φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα εισοδηματικά κριτήρια διευρύνονται κατά λιγότερο από 5.000 ευρώ και έτσι το επίδομα θα λάβουν περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ τον προηγούμενο χειμώνα το πήραν 850.000. Παράλληλα, θα αυξηθεί και το ελάχιστο και το μέγιστο ύψος επιδότησης, δηλαδή τα 100 και τα 750 ευρώ αντίστοιχα.

Ακολούθως, η δεύτερη επιδότηση αφορά στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και η τρίτη σε όσους σταματήσουν τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου για τη θέρμανσή τους.

Αυτά ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, που σημείωσε διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης για όσους δικαιούχους αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο ή τη θέρμανση από ηλεκτρισμό με πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου. Σύμφωνα δε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, που μαζί με τον Χρήστο Σταϊκούρα, εξειδίκευσαν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, «το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που, κατά κύριο λόγο, θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%. Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες».

Τα κριτήρια για το επίδομα

Τον προηγούμενο χειμώνα, το επίδομα θέρμανσης δινόταν με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που αναμένεται να διευρυνθούν φέτος.

Τα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, αυξάνονται από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο, και από τα 20.000 ευρώ στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Επιπλέον, αυξάνεται το επίδομα από 300 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες, σε 350 ευρώ. Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες), που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Π.χ. για κάθε δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,43 = 150,5. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού το ποσό των 150,5 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20%. Συνεπώς, εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 180,6 ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 210,6 ευρώ κ.ο.κ. Οσοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου τα ανωτέρω ποσά διπλασιάζονται.

Οι δικαιούχοι είναι πρόσωπα:

  • άγαμα πρόσωπα
  • έγγαμα πρόσωπα
  • πρόσωπα σε κατάσταση χηρείας
  • πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης
  • εν διαστάσει ή διαζευγμένα πρόσωπα

Προϋπόθεση για τις παραπάνω κατηγορίες είναι να καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα παραπάνω κριτήρια.

Αναφορικά με τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης ο ένας εκ των δύο.

Η επιδότηση, όπως προαναφέρθηκε, θα καθορίζεται από τις καιρικές συνθήκες της κάθε περιοχής και θα προκύπτει από τον χωρισμό της επικράτειας σε ζώνες και βαθμοημέρες. Το ύψος του προσδιορίζεται στα 300 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Την προηγούμενη σεζόν το ελάχιστο όριο επιδότησης ήταν 100 ευρώ και το μέγιστο 750, ποσά τα οποία αναμένεται να αυξηθούν φέτος.

(powergame.gr)