Λειτουργία μονάδων αερίου με ντίζελ: Τα διυλιστήρια διασφαλίζουν την ομαλή τροφοδοσία αν χρειαστεί να ενεργοποιηθεί η αλλαγή

https://energypress.gr/news/leitoyrgia-monadon-aerioy-me-ntizel-ta-diylistiria-diasfalizoyn-tin-omali-trofodosia-hreiastei

Κώστας Δεληγιάννης

Η «εγγύηση» εκ μέρους των εγχώριων διυλιστηρίων ότι η παραγωγή τους θα καλύψει χωρίς πρόβλημα την τροφοδοσία των μονάδων αερίου, αν “ενεργοποιηθεί” η καύση ντίζελ, είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε στη σύσκεψη που συγκάλεσε την Παρασκευή η ΡΑΕ για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως προέκυψε, είναι εφικτό να διασφαλιστούν οι ποσότητες που θα χρειάζονταν σε μία τέτοια περίπτωση.

Ο Αντιπρόεδρος Β΄ της ΡΑΕ Δημήτρης Φούρλαρης -που συγκάλεσε την τηλεδιάσκεψη- προήδρευσε ως επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, ενώ το ΥΠΕΝ εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και συμμετείχαν οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και οι εκπρόσωποι των διυλιστικών ομίλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που υπήρχαν σκέψεις για λειτουργία των μονάδων με ντίζελ κάποιες ώρες ανά μήνα, ώστε να ενισχυθεί η μείωση της κατανάλωσης αερίου, φαίνεται ότι η ιδέα αυτή δεν προκρίνεται, καθώς τα αντικειμενικά εμπόδια που επικαλούνται οι ηλεκτροπαραγωγοί αποδεικνύονται αξεπέραστα.

Έτσι, η λειτουργία με το εναλλακτικό καύσιμο θα γίνει μόνο μετά από διαταραχή στις εισαγωγές και έπειτα από σχετική απόφαση της ΡΑΕ, όταν κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση συναγερμού 3. Βέβαια, αν το κρίνει δόκιμο, η Αρχή μπορεί να ζητήσει από τους ηλεκτροπαραγωγούς να «γυρίσουν» τις μονάδες δοκιμαστικά για κάποιες ώρες σε ντίζελ, ώστε να εξακριβωθεί πως είναι τεχνικά έτοιμες να υποκαταστήσουν το φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι δυνατότητα καύσης ντίζελ έχουν 5 εγχώριες μονάδες. Αυτές είναι οι δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ σε Λαύριο και Κομοτηνή, δύο της Elpedison σε Θίσβη και Θεσσαλονίκη και ο λεγόμενος «μικρός Ήρωνας» στη Βοιωτία.