ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Αληγιζάκης: Πιο φτηνή η θέρμανση με πετρέλαιο απ’ ό,τι με ρεύμα ή ξύλο

https://energypress.gr/news/aligizakis-pio-ftini-i-thermansi-me-petrelaio-ap-oti-me-reyma-i-xylo

«Ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλα τα νοικοκυριά, διότι ανεξάρτητα από το πώς θα κινηθούν οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων το επόμενο εξάμηνο, το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές σε οποιαδήποτε μορφή ενέργειας χρησιμοποιούν, θα είναι υψηλότερο του περσινού» δήλωσε στο iefimerida.gr και στον Κ. Καντούνη ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ και πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ).

Σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, σήμερα «υπάρχει μια πολύ μεγάλη μεταβλητότητα και ρευστότητα στις αγορές, με αποτέλεσμα οι τάσεις να αλλάζουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Επί παραδείγματι, από τον Ιούλιο παρατηρείται μια ουσιαστική αποκλιμάκωση των τιμών καυσίμων. Η τάση ήταν σαφώς πτωτική. Η απόφαση της προηγούμενης εβδομάδος του OPEC+ να μειώσει κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημερήσια παραγωγή, οδήγησε τις τιμές των καυσίμων και ιδιαίτερα του πετρελαίου σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, με το φυσικό αέριο να υποχωρεί αρκετά σε σχέση με τις τιμές του Σεπτεμβρίου και της α΄ εβδομάδος του Οκτωβρίου».

«Το πετρέλαιο θέρμανσης τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση την περίοδο Covid-19, όπου -λόγω χαμηλών τιμών και τηλεργασίας- η κατανάλωση αυξήθηκε, παρουσιάζει σταθερή πτώση. Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης του Οκτωβρίου, θα είναι υψηλότερες από τις περσινές. Όμως, η Πολιτεία μέσω των σημαντικών επιδοτήσεων που ανακοίνωσε, περιορίζει σημαντικά την αύξηση αυτή με αποτέλεσμα το πετρέλαιο θέρμανσης να είναι μια φθηνότερη επιλογή από την θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα ή ξύλο» τονίζει ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση με το φυσικό αέριο, όπως εξηγεί, η εικόνα αλλάζει συνεχώς:

«Πριν από 2 εβδομάδες, η εκτίμηση ήταν πως το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι φθηνότερο. Μετά τις τελευταίες αυξήσεις στο πετρέλαιο, το πετρέλαιο θέρμανσης κινείται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το φυσικό αέριο, με το δεύτερο να είναι σήμερα οριακά χαμηλότερο, αν λάβουμε υπόψη το σύνολο των επιδοτήσεων για τα δύο προϊόντα. Όμως, αυτό αποτελεί φωτογραφία της σημερινής κατάστασης και η εκτίμηση αφορά την έναρξη της σαιζόν της θέρμανσης. Για τον Νοέμβριο, θα εξαρτηθεί από την πορεία των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα, αλλά και το αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει η επιδότηση των 90 λεπτών στο φυσικό αέριο, στην περίπτωση όπου οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρήσουν περαιτέρω».

Προ ημερών, ο ΣΕΕΠΕ δημοσίευσε έναν οδηγό με τον τίτλο «5 αλήθειες για τη διαμόρφωση των τιμών καυσίμων», στον οποίο γίνεται λόγος για ανακρίβειες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το ζήτημα.

«Υπάρχει συχνά μια τάση υπερβολής που οδηγεί σε παραπληροφόρηση και λανθασμένα συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την κατάσταση στην αγορά καυσίμων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) είχε την υποχρέωση να ενημερώσει υπεύθυνα και με στοιχεία για την εικόνα της αγοράς, ώστε η Πολιτεία, οι καταναλωτές να έχουν μια σωστή και πλήρη εικόνα» λέει, σχολιάζοντας τη δημοσίευση, ο κ. Αληγιζάκης.

«Ζητήματα όπως, το πόσο πολύ επηρεάζεται η τιμή που αγοράζει ο καταναλωτής από την υπέρμετρη φορολόγηση στα καύσιμα, όπου π.χ. η τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι χαμηλότερη από τον Μέσο Όρο της τιμής στην Ε.Ε., χωρίς τους φόρους και δασμούς. Για το ζήτημα της αισχροκέρδειας, όπου το μικτό περιθώριο τριών διαφορετικών κλάδων αντιπροσωπεύει το 3% έως 4% της τιμής των καυσίμων.Ένα ποσοστό εξαιρετικά μικρό, που δεν δικαιολογεί ενστάσεις ή επιφυλάξεις για κερδοσκοπία, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνει πως τα σημερινά περιθώρια της εσωτερικής αγοράς, επηρεασμένα και από την παραβατικότητα και από το πλαφόν, απειλούν τη βιωσιμότητα και των πρατηρίων, αλλά και των εταιρειών, ιδιαίτερα εκείνων που η μοναδική τους δραστηριότητα είναι οι πωλήσεις σε δίκτυα πρατηρίων» προσθέτει στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, επιπλέον, «το ζήτημα του κατά πόσο οι μειώσεις των τιμών περνούν στους καταναλωτές. Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός πρατηρίων με διαφορετική τιμολογιακή πολιτική που οδηγεί σε έναν οξύτατο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα, στην περίπτωση που κάποια πρατήρια όντως επιλέγουν να κρατάνε τις τιμές υψηλά σε βάθος χρόνου, να οδηγούνται εκτός αγοράς.Ειδικότερα όμως αυτή την περίοδο της κρίσης, στην οποία υπάρχει πλαφόν στα περιθώρια των εταιρειών και των πρατηριούχων, είναι αυτονόητο πως δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή και οι όποιες διακυμάνσεις των τιμών περνούν άμεσα στην αντλία» επισημαίνει καταλήγοντας ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ και πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ).