ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πετρέλαιο: «Κλειδώνει» η επιδότηση στο diesel κίνησης

https://www.imerisia.gr/oikonomia/56030_petrelaio-kleidonei-i-epidotisi-sto-diesel-kinisis

Πετρέλαιο: «Κλειδώνει» η επιδότηση στο diesel κίνησης

Καθοριστική είναι η εβδομάδα που ξεκινάει για μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ενεργειακό κόστος. Αφενός θα κριθεί το κατά πόσο η κυβέρνηση να προβεί σε παρέμβαση για την μείωση της τιμής στο diesel κίνησης και αφετέρου θα φανεί κατά πόσο η πρωτοβουλία που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής θα φέρει αποτελέσματα στην τιμή του φυσικού αερίου.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο από την μια θέλουν να μην δώσουν μια ακόμη επιδότηση, εδραιώνοντας μία εικόνα που θέλει την κυβέρνηση σε κάθε δυσκολία να παρεμβαίνει και να δίνει επιδοτήσεις, αλλά από την άλλη δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια σε μια κατάσταση που επιδεινώνει την ήδη βεβαρημένη εικόνα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατεύθυνση είναι να δοθεί τελικά επίδομα για το diesel κίνησης, για το το οποίο ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερο από αυτό που ήδη δινόταν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 15 λεπτά το λίτρο.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις που δέχονται οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είναι η επιδότηση να φτάσει τα 25 λεπτά το λίτρο και αυτό διότι αν παραμείνει στα 15 λεπτά ενδεχομένως να βρεθεί η τιμή στα ίδια επίπεδα με αυτά της βενζίνης, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα το ήθελαν στο οικονομικό επιτελείο, δηλαδή και επιδότηση να δοθεί και η τιμή να μην είναι χαμηλότερη από αυτή την βενζίνης.

Επιδότηση με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου

Όπως και να έχουν τα πράγματα πάντως, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα και αυτό διότι, αν τελικά προκριθεί η λύση της επιδότησης θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι στην κυβέρνηση δεν θεωρούν ότι είναι δημοσιονομικό το θέμα και αυτό διότι αν η επιδότηση είναι 15 λεπτά, τότε το μηναίο κόστος θα είναι 30 εκατ. Αν φτάσει τα 25 λεπτά η μηνιαία δαπάνη θα είναι στα 50 εκατ.

Στην αντίπερα όχθη η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε μία διαρκή πτώση, αγγίζοντας τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Από σήμερα και μετά θα φανεί εάν η πτώση αποτελεί μία εδραιωμένη τάση, ή εάν ήταν μία ανάπαυλα.

Σημαντικό ρόλο στο όλο εγχείρημα θα διαδραματίσει το αν και κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να πείσει ότι έχει ενιαία γραμμή και αυτά που λέει τα εννοεί. Αν δηλαδή μπορέσει να κρατήσει μία σθεναρή στάση, ή θα είναι για μία ακόμη φορά μία αναιμική εκδήλωση προθέσεων χωρίς ισχυρή βούληση.

Τέλος η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, πέρασε ξανά πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα και διαμορφώνεται στα 263,72 ευρώ, ενώ πριν από λίγες ημέρες ήταν στα 191 ευρώ