ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Έως τις 9 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης – 21 Δεκεμβρίου η πρώτη πληρωμή – Δείτε όλη την απόφαση

https://energypress.gr/news/eos-tis-9-dekemvrioy-oi-aitiseis-gia-epidoma-thermansis-21-dekemvrioy-i-proti-pliromi-deite-oli

Έως τις 9 Δεκεμβρίου θα πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, στην πλατφόρμα myΘΕΡΜΑΝΣΗ που αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες μέρες, όπως αναφέρει η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ, με τα πρώτα ποσά να καταβάλονται στις 21 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, τα όσα περιγράφει η απόφαση για τα ποσά, τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις (Δειτε στα συνοδευτικά αρχεία ολόκληρη το σχετικό ΦΕΚ):

Ύψος επιδόματος

Τα ποσά που θα καταβληθούν θα κυμανθούν από τα 100 έως και τα 800 ευρώ μέγιστο όριο, ενώ σε περιοχές που έχει περισσότερο κρύο ο συντελεστής υπολογισμού προσαυξάνεται και το επίδομα μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ. Επιπλέον για οικογένειες, προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο μέλος, με μέγιστο όριο τα 1.600 ευρώ.

Δικαιούχοι

Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν :

– πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης

– ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)

– ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα

– ή βιομάζα (πέλετ)

– ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Κριτήρια

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά να ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Επιπλέον, Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 για άγαμους και 300.000 για έγγαμους.

Πως θα καταβληθεί

Το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται, σε τρεις δόσεις ως εξής:

Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για την προκαταβολή για το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022

Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023

Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023