ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Απώλειες άνω του 1% για το αργό μετά τη λήξη “συναγερμού” για το πλήγμα στην Πολωνία

https://www.capital.gr/agores/3681470/apoleies-ano-tou-1-gia-to-argo-meta-ti-lixi-sunagermou-gia-to-pligma-stin-polonia

Οι αναφορές από Πολωνία και ΝΑΤΟ ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την πυραυλική επίθεση που έπληξε το βράδυ της Τρίτης ένα χωριό στη νοτιοανατολική Πολωνία, που πυροδότησε σε πρώτη φάση φόβους για κλιμάκωση του πολέμου, οδήγησε χαμηλότερα τις τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό μάλιστα να κλείνει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Στην αποκλιμάκωση των τιμών συνέβαλε και η είδηση ότι ξεκίνησαν εκ νέου οι ρωσικές αποστολές πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, μετά την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του την Τρίτη, που είχε εγείρει νέες ανησυχίες για ενδεχόμενες ελλείψεις στην Ευρώπη.

Οι εξελίξεις αυτές αντιστάθμισαν την πρόσκαιρη στήριξη που παρείχαν στις τιμές του αργού αφενός η είδηση για επίθεση drone καμικάζι σε πετρελαιοφόρο στα ανοιχτά του Ομάν, εν μέσω αυξημένων εντάσεων με το Ιράν, και αφετέρου η μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση των αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το αργό τύπου West Texas Intermediate έσβησε τα αρχικά κέρδη της τάξης του 1,2% που κατέγραψε νωρίς την Τετάρτη και έκλεισε στα 85,59 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 1,33 δολαρίων ή 1,5%. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο του συμβολαίου από τις 25 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent σημείωσε πτώση κατά 1 δολάριο ή 1,1% και έκλεισε στα 92,86 δολάρια το βαρέλι. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο για το Brent από τις 9 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Νοεμβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν μείωση μόλις κατά 400.000 βαρέλια, σύμφωνα με δημοσκόπηση της S&P Global Commodity Insights.

Την ίδια περίοδο, πάντως, τα στοιχεία της ΕΙΑ έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης των ΗΠΑ κατά 2,2 εκατ. βαρέλια και των διυλισμένων προϊόντων κατά 1,1 εκατ. βαρέλια, αντί για μειώσεις κατά 800.000 και 500.000 βαρέλια αντίστοιχα που περίμεναν οι αναλυτές.