ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Υγρά καύσιμα: Έκρηξη 60% των πωλήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης – Μείωση 4% στις βενζίνες – Υποχωρούν οι τιμές

https://energypress.gr/news/ygra-kaysima-ekrixi-60-ton-poliseon-sto-petrelaio-thermansis-meiosi-4-stis-venzines-ypohoroyn

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Η μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης εκτίναξε τις πωλήσεις των εταιρειών εμπορίας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και στις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου η ζήτηση κινείται ανοδικά. Τον Νοέμβριο οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 60% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ τον πρώτο μήνα διάθεσης του καυσίμου, τον Οκτώβριο, η ζήτηση ήταν υψηλότερη κατά 40% έναντι του ίδιου μήνα του 2021.

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης βούτηξαν και κάτω από το 1 ευρώ/λίτρο με πρατήρια της Αθήνας να πουλάνε το καύσιμο στα 0,979 ευρώ/λίτρο. Η μέση πανελλαδική τιμή είναι στα 1,135 ευρώ/λίτρο και στις 15 Οκτωβρίου οπότε και ξεκίνησε η διάθεση του καυσίμου ήταν στα 1,412 ευρώ/λίτρο. Η μείωση είναι της τάξης των 0,277 ευρώ/λίτρο ή περίπου 20%.

Πτωτικά κινούνται οι πωλήσεις της βενζίνης. Το Νοέμβριο, σύμφωνα με τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, η ζήτηση είχε υποχωρήσει κατά 4% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα. Η κατανάλωση δείχνει να κινείται σταθερά πτωτικά, αφού το τρίτο τρίμηνο συνολικά οι πωλήσεις της βενζίνης έπεσε 7% συγκριτικά με το ίδιο περσινό τρίμηνο. Μεγάλη είναι και η μείωση της τιμής της αμόλυβδης σε διάστημα περίπου ενός μήνα. Η μέση τιμή από τα 2,105 ευρώ/λίτρο που ήταν στις 5 Νοεμβρίου έπεσε κατά 0,217 ευρώ/λίτρο στα 1,888 ευρώ/λίτρο. Η υποχώρηση ήταν πάνω από 10%.

Μεγαλύτερη ήταν η μείωση του πετρελαίου κίνησης. Υποχώρησε κατά 0,265 ευρώ/λίτρο σε σχέση με τις 5 Νοεμβρίου. Η τιμή του τώρα είναι στα 1,828 ευρώ/λίτρο έχοντας πέσει πάνω από 12%.

Με πρόχειρες εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς καυσίμων συνολικά οι πωλήσεις θα κλείσουν φέτος 3% υψηλότερα από πέρυσι. Το θετικό πρόσημο έρχεται χάρη στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο ήδη το δεκάμηνο έκλεισε με αυξημένες κατά 9% πωλήσεις.