ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Άλμα 3% για το αργό

https://www.capital.gr/agores/3687104/alma-3-gia-to-argo

Τρίτη, 13-Δεκ-2022 22:20

Άλμα σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα καθώς τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν σήμερα άσκησαν πιέσεις στο δολάριο και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο στην αγορά από το κλείσιμο ενός μεγάλου αγωγού που συνδέει τις ΗΠΑ με τον Καναδά.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι η εταιρεία TC Energy, που εκμεταλλεύεται τον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου Keystone, δεν έχει ακόμα παρουσιάσει ένα σχέδιο για την επαναλειτουργία του αγωγού. Η εταιρεία αναγκάστηκε να κλείσει τον αγωγό μετά τον εντοπισμό μιας μεγάλης διαρροής στο Κάνσας την προηγούμενη εβδομάδα. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει τις επισκευές χωρίς ωστόσο να έχει δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία του αγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά σε διάφορους προορισμούς στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και ο τερματικός σταθμό του Κάσινγκ, στην Οκλαχόμα, όπου αποθηκεύεται το WTI.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου κέρδισε 2,22 δολ. ή 3% και έκλεισε στα 75,39 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τις 5 Δεκεμβρίου.

Το Brent Φεβρουαρίου, στο μεταξύ, ενισχύθηκε κατά 2,69 δολ. ή σχεδόν 3,5% και σκαρφάλωσε στο 80,68 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Τα κέρδη έρχονται μετά από μια εβδομάδα βαριών απωλειών για τα δύο συμβόλαια που κατρακύλησαν πάνω από 11% διολισθαίνοντας κοντά σε χαμηλά 12 μηνών εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.