ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Σιάμισης: Η έκτακτη φορολόγηση «στο κάδρο» της λογικής της Helleniq Energy για στήριξη της κοινωνίας

https://energypress.gr/news/siamisiis-i-ektakti-forologisi-sto-kadro-tis-logikis-tis-helleniq-energy-gia-stirixi-tis

Σιάμισιης: Η έκτακτη φορολόγηση «στο κάδρο» της λογικής της Helleniq Energy για στήριξη της κοινωνίας
του Κώστα Δεληγιάννη
20 12 2022 | 08:15

Η έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί για το 2022 στα διυλιστήρια κινείται στο ίδιο μήκος με τη λογική της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) για επιστροφή μέρους των κερδών της στην κοινωνία, όπως ανέφερε σε χθεσινή εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, το ποσό που θα εισπραχθεί από τις δύο εγχώριες εταιρείες διύλισης θα ανέλθει σε 650 εκατομμύρια και θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του Food Pass.

«Φέτος είχαμε απρόσμενα κέρδη. Πρέπει, όμως, να πατάμε και στη γη. Δεν μπορεί να ταλαιπωρείται η κοινωνία και εμείς να μην είμαστε δίπλα της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, αναφερόμενος στο μέτρο.

Ο επικεφαλής του Ομίλου Helleniq Energy επιβεβαίωσε ότι με την έκτακτη εισφορά το κράτος θα εισπράξει περί τα 650 εκατ. Από το ποσό αυτό, τα 300-350 εκατ. θα προέλθουν από την Helleniq Energy.

Σταθερός ο στρατηγικός σχεδιασμός

«Πάντως, είτε υπήρχε είτε δεν υπήρχε έκτακτη φορολόγηση, η λογική της Helleniq Energy είναι η στήριξη της κοινωνίας», πρόσθεσε. Όπως σημείωσε ενδεικτικά, θα αγγίξουν τα 30-50 εκατ. οι δράσεις που πραγματοποιεί μέσα στο 2022 ο Όμιλος, στις οποίες περιλαμβάνεται η έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, το πρόγραμμα «κύμα ζεστασιάς» (για την προσφορά πετρελαίου θέρμανσης για πολυμελείς οικογένειες), καθώς οι εκπτώσεις που παρασχέθηκαν στα νησιά και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για μειωμένες τιμές καυσίμων.

Όπως συμπλήρωσε, η Helleniq Energy θεωρεί πως είναι χρέος της να στηρίζει την κοινωνία. Κάτι που έχει δείξει εμπράκτως, μέσα από τις πρωτοβουλίες που έχει κατά καιρούς πάρει.

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει στον Όμιλο η έκτακτη εισφορά, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στον στρατηγικό του σχεδιασμό. Από την άλλη πλευρά, θα επηρεαστούν τα μερίσματα, όπως και η επιτάχυνση των επενδύσεων που προγραμματίζονταν, για την προσαρμογή στην ενεργειακή μετάβαση.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ότι η φετινή κερδοφορία ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Επομένως, ακόμη και αφαιρώντας την έκτακτη εισφορά, τα κέρδη για τη φετινή χρήση παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ενστάσεις για τον Κανονισμό

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σιάμισιης δεν έκρυψε τις αντιρρήσεις του αναφορικά με τον σχεδιασμό του σχετικού Κανονισμού από την Κομισιόν, καθώς όπως επισήμανε η Επιτροπή δεν έλαβε υπόψη της τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Όπως επισήμανε, τα διυλιστήρια στην Ευρώπη ανήκουν σε ενοποιημένους ομίλους. «Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές εταιρείες διύλισης έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ έχουν έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα», πρόσθεσε. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, ότι φέτος οι εξαγωγές της Helleniq Energy θα αγγίξουν το 55% των πωλήσεών της, ενώ της Motor Oil το 70%.

«Επιπλέον όταν είχαμε ζημιές μισού δισεκατομμυρίου ευρώ την εποχή της πανδημίας κανείς δεν μας ζήτησε αν χρειαζόμαστε κάποια στήριξη», πρόσθεσε. Πάντως, όπως ξεκαθάρισε, η εταιρεία δεν θα προσφύγει στα δικαστήρια κατά του ευρωπαϊκού Κανονισμού.

Καλή χρονιά και το 2023

Η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί στα καθαρά προ φόρων κέρδη της χρήσης του 2022, με τα ποσά να εισπράττονται με τη φορολογική δήλωση. Επομένως, θα αποδοθούν προς τον Μάιο με Ιούνιο του νέου έτους.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις του για την πορεία του Ομίλου το επόμενο έτος, ο κ. Σιάμισιης προέβλεψε πως το 2023 θα είναι μία καλή χρονιά για την Helleniq Energy, με σημείο αναφοράς τις επιδόσεις της εταιρείας κατά τα έτη πριν από την πανδημία. Πάντως, όπως πρόσθεσε, τα αποτελέσματα της εταιρείας θα κινηθούν χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2022.

(insider.gr)